Kvinners håp og fred.
I denne boken forteller CONAVIGUA sin egen historie, om sin kamp for rettferdighet, rikt illustrert med bilder.
Pris 300,- med porto
VIPPS 740839
I denne boken forteller CONAVIGUA sin egen historie, om sin kamp for rettferdighet, rikt illustrert med bilder.
Pris 300,- med porto
VIPPS 740839
Lappeteppe-boka er laget i forbindelse med Solidaritetsteppet, og forsøker å fortelle om LAGs 40 år lange solidaritetshistorie.
Jubileumsbok som markerer 40 år i solidaritet med Latin-Amerika. Medlemspris 150- (skriv at du er medlem i kommentarfeltet når du bestiller boken)
De andre historiene er fabler fra urfolksbevegelsen Zapatistene i Mexico, og deres kamp for verdighet. I denne boka er noen av fortellingene gjort tilgjengelige på norsk.
Latin-Amerikaboken 2012 tar opp løsningene som blir skapt blant de sosiale bevegelsene i Latin-Amerika.
Statskrafts vannkraftanlegg i elva Pilmaiquén i mapuchenes territorier i Sør-Chile bryter urfolks rettigheter. Selskapet har ikke tatt innover seg at det er et område hele mapuche-folket har en sterk historisk, kulturell og spirituell tilknytning til. For at en grønn omstilling skal lykkes må den også være rettighetsorientert.
Mexico er mer enn narkokrig og tequila! Les om zapatistbevegelsen i Chiapas, meksikanske studenter i opprør, gruvedrift, militarisering, migrasjon og mye mer. Våren 2012 sendte LAG ti solidaritetsbrigadister til Chiapas, Mexico. Dette magasinet er en del av brigadens informasjonsarbeid.
Hva er viktigst, bevare naturen eller utvinne oljen? Hva skal Ecuador gjøre med oljen i Amazonas?
LAGs solidaritetsbrigade til Bolivia våren 2008 har laget et nyttig hefte om landet.
Vi lever i en verden med klima i radikal endring, konflikter i fruktbare områder og vi har begrenset med ressurser til å produsere mat. Dagens globale matsystem er med andre ord svært sårbart, og det klarer ikke i dag å forsyne næringsrik mat til verdens befolkning uten å gå på bekostning av annet liv og framtidige generasjoners livsgrunnlag. I solidaritet med omverdenen må Norge ta større ansvar for egen matforsyning.
Grande parte da produção de energia no Brasil vem de fontes de energia renováveis. A maior fonte de energia é a energia hidrelétrica, que corresponde por mais de 60% da produção total de eletricidade no país. Em comparação, a energia hidrelétrica corresponde por cerca de 17% da produção de energia globalmente.
Denne rapporten beskriver energiurettferdighetene videreført av det norske selskapet Statkraft i en langvarig vannkraftkonflikt med Mapuche-Williche-samfunnene til forsvar av Pilmaiken-elven i Chile. Den norske regjeringen er direkte involvert, siden Statkraft er et statseid selskap. Rapporten ble skrevet av Dartmouth Energy Justice Clinic, og er publisert med samtykke fra spirituell leder Machi Millaray Huichalaf og Pilmaiken territoriet.
Fornybart, ikkje berekraftig. Store delar av energiproduksjonen i Brasil kjem frå fornybare energikjelder. Den største energikjelda er vasskraft, som står for over 60 prosent av den totale straumproduksjonen i landet. Til samanlikning står vasskraft for rundt 17 prosent av energiproduksjon globalt.
Sammendrag av rapporten Konsekvenser av skogbruk i kommunene Timbío, Cajibío og Sotará
Om norske investeringer i papirindustrien i Colombia
«Nordmenn bør vite at profitten til Hydro og det norske folk skjer på bekostning av lokalbefolkningen i Barcarena» sier Ismael Moraes, advokat i delstaten Pará, Brasil. Fra 11. til 19. juni 2018 sendte Latin-Amerikagruppene i Norge en delegasjon på befaring til Hydro sitt aluminiumsverk Alunorte. Her finner du befaringens rapport.
Raport on the Eucalyptus industry in Brazil.
Relatorio das consequencias sócio-ambientais
Oversatt versjon av rapporten "Den grønne ørkenen", publisert 2016
Investeringer får en stadig større plass i den norske utviklingsdiskursen. Men hvordan ivaretar disse investeringene menneskerettigheter, og hvem skaper de utvikling for? Latin-Amerikagruppene i Norge går norske investeringer i sømmene i denne raporten.
I rapporten Den grønne ørkenen viser LAG hvordan Oljefondet har investert 3,6 milliarder kroner i celluloseselskaper som direkte bidrar til utryddelse av artsmangfold i Brasil. Dette skjer samtidig som Norge i fjor ga over en milliard kroner til vern av brasiliansk regnskog.
Samtidig som finanskrisen lammer Europa og velferd bygges ned, viser latinamerikanske land vilje til statlig styring for å skape arbeidsplasser og velferdstilbud. Fattigdommen synker, antallet med tilgang på helsetjenester øker drastisk, flere barn fullfører skolegangen og færre er arbeidsledige.
Denne rapporten ser nærmere på fire viktige sosiale, politiske og økonomiske endringsprosesser fra det latinamerikanske kontinentet hvor Ecuadors rolle er sentral.
I utgaven av tidsskriftet til Latin-Amerikagruppene i Norge setter reaksjonen fokus på ulike sosiale og politiske utfordringer i Latin-Amerika, med særlig vekt på kolonial undertrykkelse, urettferdighet og folkelig motstand. Temaene spenner fra situasjonen i Potosís gruver i Bolivia til politiske bevegelser i Argentina og Guatemala. Det belyses hvordan undertrykkelse og maktmisbruk fortsetter å påvirke regionen, samtidig som det løftes frem håp om en bedre fremtid gjennom kamp for rettferdighet og rettigheter. God lesing!
I årets første utgave kan du lese en støtteerklæring til palestinske flyktninger fra en som selv er skeiv flyktning. Lars Øvergaard deler sine opplevelser fra MST sin sommerskole i Brasil. Du får også en nydelig skildring av boka "chiquitita" av Pedro Carmona-Alvarez og intervju med Horacio Durán fra den chilenske folkemusikkgruppe Inti-Illimanti.
I denne utgaven av LatinAmerika kan du blant annet lese uavhengig journalistikk i Colombia, en reise sørøst i Guatemala, Sepur Zarco, samt Ingrid Fadnes nye dokumentarfilm om femicido i Brasil.
Fremtiden er vår - La kampen leve. Kampene som folket kjemper på det latinamerikanske kontinentet stilner aldri, og denne vinteren har de latinamerikanske kampene vist både håp og fortvilelse.
Sosiale bevegelser i Latin-Amerika er vant til å jobbe mot store krefter, og det er ikke et alternativ å gi opp selv om kampene er harde. Imidlertid er autoritære krefter til stede i flere latinamerikanske land. For mange som protesterer mot maktovergrep, er trusler og vold en realitet. Utgaven fokuserer på kampen for demokratiet.
LatinAmerika-tidsskriftet og LAGs arbeid ellers er de politiske, økonomiske og sosiale relasjonene mellom Norge og Latin-Amerika et gjennomgående tema. Vi har vært spesielt opptatt av hvordan Norge påvirker land og områder i Latin-Amerika gjennom investeringer og politiske beslutninger.
I årets første nummer av LatinAmerika kan du lese om venstresidens store framgang i Latin-Amerika, om situasjonen i El Salvador og Nicaragua, om maya achíkvinnenes historiske seier i den guatemalanske retten for overgrep begått under borgerkrigen, og om norske klimainvesteringer i Latin-Amerika.
Årets siste utgave av LatinAmerika er spekket av spennende stoff om matsuverenitet. Matsuverenitets overordnede mål er å ta tilbake kontrollen over mekanismene som styrer matproduksjon og distribusjon fra stor- selskapene, og sikre folks rett til sunn og kulturelt passende mat. Målet er fortsatt ikke nådd.
LatinAmerika setter fokus på 'autonomi', et begrep som kan brukes på ulike måter. Her kan du lese tekster om Sápmi og zapatistene, demonstrasjonene i Colombia, avskoging av Mellom-Amerikas største regnskog, LAGs 30 år lange samarbeid med enkeorganisasjonen CONAVIGUA i Guatemala og mye mer.
Første utgave av tidsskriftet i 2021 vender blikket mot motstand og sosiale bevegelser rolle under det siste året med pandemi i Latin-Amerika. Selv om sosial nedstenging under pandemien har vært et hinder for politisk organisering, fortsetter sosiale bevegelser og aktivister i Latin-Amerika med sine kamper.
Siste utgave av tidsskriftet i 2020 er en spesialutgave. «Forsynt? En solidarisk kokebok» er ingen vanlig kokebok. Innimellom oppskrifter finner du tekster som på forskjellige måter argumenterer for viktigheten av norsk landbruk og bruk av lokale ressurser - i solidaritet med både norske og utenlandske bønder. Brigaden fra vår-2020 står bak kokeboken.
Naturlig nok handler denne utgaven om pandemi. Den ser på hvordan pandemien har påvirket folks sosiale og politiske liv. Det er historier fra brigadeopphold som blir alt annet enn som forventet, og om hvordan aktivisme og demonstrasjoner må endres i den nye konteksten. Avkolonialisering av akademia og Norges nei til handelsavtalen med EFTA
Samling av tekster som omhandler territoriet. Territoriet blir her diskutert i en mye bredere forstand enn "et avgrenset området kontrollert av en stat" som det ofte blir definert som i moderne nasjonalstater. Territoriet er et viktig politisk og organisatorisk begrep for mange, spesielt urfolks og småbønder, og det er disse perspektivene som blir belyst her.
Denne utgaven er et forsøk på å forstå den turbulente høsten i Latin-Amerika og tilby innsyn i de folkelige bevegelsene som står på barrikadene. Nye former for mobilisering og organisering har dukket opp hvor gamle og nye aktivister møtes for å finne en utvei fra den vanskelige situasjonen man nå står ovenfor. Demonstrasjonene er fremtidens håp.
Denne spesielle utgaven består av rapporten "Kriminell eller helt? Trusler i klimakrise", som er laget av LAGs brigade i Mellom-Amerika vår-2019. De ulike kapitlene i denne rapporten viser hvordan norske bærekraftsprosjekter bidrar til et økende konfliktnivå og en alvorlig situasjon for land-og miljøaktivister. De viser hvordan prosjektene motarbeider sin hensikt, og at det kun er med et grunnleggende rettferdighetsperspektiv, der grundig konsultasjon og menneskerettigheter ivaretas, at klimakrisen kan bekjempes. Kapitlene gir deg også et innblikk i relasjonen til jorda og mangel på rettferdighet.
I denne utgaven har vi gitt ordet til mange stemmer fra Latin-Amerika som vil hjelpe oss til å forstå hva som skjer på bakken og hvordan disse store politiske fenomenene utspiller seg. De fleste tekstene i denne utgaven er intervjuer av engasjerte og ressurssterke aktivister, akademikere og politikere som representerer forskjellige bevegelser og politiske kulturer. Disse latinamerikanerne som analyserer sitt eget land og region fører oss fra de mest konkrete kampene til det store spørsmålet om Latin-Amerikas fremtid. Valg, feminisme, utviklingsmodell og urfolksrettigheter er noen av nøkkelordene i denne dialogen som dere nå blir en del av.
Denne gangen er Brasil utgavens tema. Både politikk, kultur og kunst er tatt med i et forsøk på å oppdatere våre lesere om landets nåværende virkelighet med Bolsonaro som president.
Edición especial en castellano. Este número está dedicado a las luchas feministas, a las luchas de las mujeres, a la lucha por la liberación de todxs. La revista es producida por el Comité Noruego de Solidaridad con América Latina (LAG-Norge).
Para este nuevo número de nuestra revista nos hemos inspirado en la filósofa negra y feminista Djamila Ribeiro de Brasil.
En utgave om feministisk kamp i Latin-Amerika. Hva vet vi om feministiske debatter, praksiser, erfaringer og historie fra Latin-Amerika? Hvordan kan vi bli utfordra som feminister i Norge? Vi gjentar ofte at ja, det er ulikheter mellom kvinner, men hva består ulikhetene i? Hvordan forstås ulikhetene fra forskjellige ståsteder? Tidsskriftet er inspirert av den svarte filosofen og feministen Djamila Ribeiro fra Brasil
Denne utgaven søker å utvide bildet vi har av Colombia. Colombia er et beryktet land av mange årsaker. Kjent for krig, dop, fantastisk natur, skjønnhet og kultur. Men, mange historier blir aldri fortalt, og får aldri muligheten til å gi oss et annet bilde av Colombia og alt som foregår der.
Kunst har kraft til å starte, og drive framover, sosial kamp. Kunst er kamp, og kamp er kunst. Begge deler skaper håp i en verden fylt med urettferdighet. Det er dette vi retter fokus mot i LatinAmerika #1 2018.
Veiene til kunnskap er mange,men utdanning er en viktig kanal. I denne utgaven av LatinAmerika ser vi på mer uformelle utdanningskanaler I tillegg er det aktueltsaker, bokanmeldelser og flere meningstekster. God lesing!
Hvilke alternativer finnes til nyliberalismen man ser i Latin-Amerika i dag? Denne utgaven av LatinAmerika tar for seg hva nyliberalisme er og hvilke alternativer som blir skapt. I tillegg får du aktuelt, bildeserie, reisebrev, kultur og vår faste spalte "Mitt Latin-Amerika".
Første utgave av LatinAmerika i 2017 har temaet "mangfoldige minoriteter". Her kan du lese om afrocolombianere sin kamp for anerkjenelse, transrettigheter i Argentina, vold mot urfolkskvinner og om hvordan LHBTI-personer ble en skyteskive for nei-siden i folkeavstemningen om fredsavtale i Colombia.
LatinAmerika #2 2016 tar for seg kriminaliseringen av sosial protest som man ser i Latin-Amerika
Tema for denne utgaven er migrasjon, og har fått tittelen "Latin-Amerika i bevegelse".
Dette nummeret er en hyllest til alternative stemmer fra Latin-Amerika.
Den første utgaven i 2015 tar for seg omstridt gruvedrift. Her kan du blant annet lese om konsekvensene av gruvedrift i Latin-Amerika, og de norske pengene som bidrar til den.
Årets siste utgave av LatinAmerika er et dobbeltnummer med tema Colombia. Her kan du lese om landets histore, bakgrunnen for den lange konflikten, om fredsinitiativ på grassrotnivå og utsiktene for fred.
Utsolgt i papirform.
Den fjerde utgaven av tidsskriftet LatinAmerika i 2013 tar for seg hvordan narkotika påvirker samfunn og politikk i Latin-Amerika.
Årets tredje utgave av LatinAmerika ser nærmere på det paradoksale Brasil og de mange utfordringene som preger et land i stadig bevegelse.
Andre utgave av LatinAmerika tar for seg media og ytringsfrihet i LatinAmerika. Les om maktkonsentrasjon i tradisjonelle mediekanaler og alternative kanaler for meningsytringer.
Første utgave av LatinAmerika i 2013 tar for seg landran. Les om hvordan jorda konsentreres i stadig færre hender i Latin-Amerika.
Det fjerde nummeret av LatinAmerika handler om overgangsoppgjør - veien fra diktatur, konflikt eller borgerkrig til et fredelig samfunn.
Utsolgt i papirform.
Spennende nummer av LatinAmerika som tar for seg demokrati og demokratiets motkrefter.
Utsolgt i papirform.
Tidsskriftet LatinAmerika sitt andre nummer i 2012 har temaet "kvinnene på kontinentet".
Tidsskriftet LatinAmerika sitt første nummer i 2012 tar for seg "latinamerikanske alternativer".
Tidsskriftet LatinAmerika nummer 3 2012 tar for seg Honduras to år etter kuppet.
Tidsskriftet LatinAmerika nr 2 i 2011: Demokrati på et kuppet kontinent.
Les LatinAmerika på nett! Her finner du utgaver av LatinAmerika fra 2002 til 2015
Den tredje reisebrevet fra høstbrigaden 2015 i Brasil.
Den tapte skogen forteller om elleve brigadisters møte med den tapte skogen og med menneskene som kjemper retten til jord.
Urfolkskamp, naturrettigheter og politikk i Bolivia er stikkord for det andre og siste reisebrevet fra vårbrigaden til Brasil.
Dette er det første reisebrevet fra vårbrigaden i Brasil 2015. Her kan du lese om alt fra feminisme i praksis på landsbygda i delstaten Mato Grosso do Sul, du kan lese om urfolks kamp for jord og konsekvensene av et jordbruk avhengig av sprøytemiddel. Du kan lese om hvor mye soya fra Brasil det er i din norske melkekartong - og så reflektere litt over det. Du kan lese om sosialisme og kapitalisme og det kollektive felleskapet i en MST bosetning. Dette reisebrevet dumpet ned i postkassa til diverse abonnenter land og strand rundt, om du ønsker å ha det i posten så er det bare å sende oss en mail! God lesning!
Vi har forflyttet oss fra det urbane São Paulo og nordover til det rurale Ceará, og fra teoritung klasseromsundervisning til praktisk bondeliv: les om vårt første møte med livet på landsbygda i Brasil.
Årets høstbrigade befinner seg i Brasil, hvor vi samarbeider med De jordløses bevegelse, MST. Når dette reisebrevet dumper ned i postkassen din (enten den fysiske eller den digitale), kommer brigaden til å være spredt i fem ulike MST-bosetninger i Santa Quiteria-regionen i delstaten Ceará.
Her kommer første reisebrev fra Brasil-brigaden våren 2014. Dette er en samling av ni menneskers tanker om det vi har vært gjennom så langt. Pluss litt til. Vi har prøvd å gjøre rede for hva vi holder på med her nede, og å presentere organisasjonen vi er her med, nemlig MST.
Solidaritetsbrigaden publiserer sitt 2.reisebrev:
1. Reisebrev fra Nicaragua og høstbrigaden 2013.
Her kan du lese om solidaritetbrigadistenes opplevelser, analyser og annet nytt fra grasrota i Nicaragua. Dette er det andre av tre reisebrev (hefter) fra LAGs solidaritetbrigade til Nicaragua våren 2013.
Her kan du lese om solidaritetbrigadistenes opplevelser, analyser og annet nytt fra grasrota i Nicaragua. Dette er det første av tre reisebrev (hefter) fra LAGs solidaritetbrigade til Nicaragua våren 2013.
Høstbrigaden 2012 er over. Her er det siste reisebrevet med historiene fra tredje uteopphold, politisk program i Guatemala og i Mexico by og annet nytt fra grasrota.
Dette er det andre av tre reisebrev fra LAGs solidaritetbrigade til Chiapas høsten 2012. Her kan du lese om brigadens opplevelser, zapatistenes kamp for autonomi og annet nytt fra grasrota i Mexico
Dette er det første av tre reisebrev fra LAGs solidaritetbrigade til Chiapas høsten 2012. Her kan du lese om brigadens opplevelser, zapatistenes kamp for autonomi og annet nytt fra grasrota i Mexico.