Stå på stand med LAG
Skal du stå på stand for LAG. Her er litt tips og triks om ting du kan snakke om. Aktiviteter du kan gjennomføre og måter folk kan engasjere seg på. Det å stå på stand er en flott måte å rekruttere flere folk til lokallag og arbeidsgrupper.

OM LAG:

Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) er en partipolitisk uavhengig solidaritetsorganisasjon, basert på frivillig engasjement. Vi jobber for å spre kunnskapsbasert og nyansert informasjon om utviklingen og forholdene i Latin-Amerika. Vi er spesielt opptatt av hvordan Norge påvirker land og områder i Latin-Amerika gjennom investeringer og politiske beslutninger.

HVORDAN JOBBER LAG

LAG støtter sosiale bevegelsers kamp for demokrati, rettferdighet og fred, og bidrar til at deres stemme blir hørt i Norge. Dette gjør vi gjennom nær kontakt med ulike sosiale bevegelser, organisasjoner og aktivister i Latin-Amerika, samt et stort nettverk av norske aktivister som har god kjennskap til lokale forhold i regionen. Solidaritetsbrigadene er også viktige for innsamling av informasjon fra regionen.

Gjennom avtaler og næringsvirksomhet påvirker Norge utviklingen i Latin-Amerika. LAG arbeider for at norske aktører ikke skal bidra til ødeleggelse av natur og negativ påvirkning av miljø, som igjen medfører skade på urfolks- og lokalsamfunn i regionen. Det latinamerikanske folk har rett til å velge sin egen vei, slik som Norge i sin tid gjorde.

Eksempler på saker:

Statkraft i Brasil og Chile med mapuchefolket (se egne rapporter)

Equinor i Argentina

Oljefondet: Smurfit-kapa i Colombia, Suzano i Brasil, Anglo Gold Ashanti Colombia etc.

Norfund: i Honduras- solcelle parker Aqua frias og los prados knyttet til ham som er anklaget for å stå bak drapet på Berta Cacares

ORGANISERING:

Årsmøtet er LAGs øverste organ, og møtes en gang i året. Det er her de politiske retningslinjene for året blir lagt og arbeidsplan vedtatt. Det er delegater fra lokallag, arbeidsgrupper og brigadestyret (BS), samt leder og nestleder som har stemmerett på årsmøte.

Lokallag: i Kristiansand, Oslo, Stavanger, Bodø, Trondheim, Blindern og Tromsø

Arbeidsgrupper: Chile, Nicaragua, Uruguay

Det er også mulig å være aktiv i LAGs Arbeidsutvalg (AU) eller brigadestyret. Eller bidra i redaksjonen til LatinAmerika tidsskriftet.

AU: Jobber både politisk og organisatorisk og har møter ca. hver 3 uke. Her er det mye rom for å jobbe med de sakene man er interessert i og delta i LAG Norges politiske påvirkningsarbeid.

Brigadestyret (BS): ansvarlig for å forvalte brigadeprosjektet sammen med prosjektleder, følge opp brigadister på reise og bidra med program til brigadistene som er i Norge.

Tidsskrift redaksjonen: Ansvar for å lage LAGs tidsskrift, finne tekster, skriver, oversette etc.

Ønsker du å bli med i et lokallag, arbeidsgruppe, AU eller BS kan du ta kontakt direkte med arbeidsgruppen/ lokallaget/ brigadestyret/ AU ( se kontakt info på nettsiden) eller på e-post: info@lagnorge.no

OM BRIGADEPROSJEKTET:

Solidaritetsbrigadene er et utvekslingssamarbeid mellom LAG og organisasjoner fra tre land i Latin Amerika med fokus på matsuverenitet og solidaritet i praksis. Fra Guatemala: Conavigua - Coordinadora Nacional de Viudas de Guatemala "Nasjonal koordinator for Guatemalas enker" og CUC - Comité de Unidad Campesina “komitéen for forente bønder”. Fra Brasil: MST- Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra "De Jordløses Bevegelse" og fra Colombia: CNA- Coordinador Nacional Agrario "Det nasjonale bondenettverket". Utvekslingene finansieres av Norsk senter for utvekslingssamarbeid.

Det rulerere mellom landene på hvor LAG sende solidaritetsbrigadister til.

1 person som skal jobbe hos en av organisasjonene ( litt mer erfaren deltaker) og 4 personer som skal være med på en mer tradisjonell brigade med politisk skoleringer, informasjonsarbeid og opplevelser fra landsbygda. Det er ikke et krav om spansk/ portugisisk, men det er en stor fordel, og flere i gruppen må kunne språket flytende.

Varighet: 6 måneder på utvekslin fra midten/slutten av februar – august
Etterarbeid:
August - november i Norge

Vi søker deg som:

  • Er mellom 20-35 år.
  • Har et ønske om å lære om sosiale bevegelser i Latin-Amerika og deres kamp for en bedre framtid.
  • Ønsker å lære om matproduksjon og matsuverenitet i Latin-Amerika.
  • Ønsker å få innblikk i måter å organisere seg på.
  • Er inspirert til å jobbe som aktivist i Norge.
  • Har ideer til hvordan man kan synliggjøre matsuverenitet som politisk tema etter endt utveksling.

Du kan lese mer om brigadeprosjektet på LAGs nettsider- lagnorge.no

Sommersamling:

Arrangeres årlig i slutten av august/ starten av september. På samlingen vil politisk skolering, aktivisme, og hygge stå på programmet. Alle er velkomne til å være med. Dette er en flott anledning til å knytte sterkere bånd mellom aktivister i LAG fra ulike arbeidsgrupper, lokallag og brigadeprosjektet.

Tips til aktiviteter på stand:

- Lage quiz

- Legge frem et ark hvor folk kan skrive hva de ønkser å lære om Latin-Amerika (dette kan brukes senere når man inviterer til møter)

- stille spørsmål til de som kommer til standen for å starte en samtale:

  1. Har du hørt om Latin-Amerikagruppene før?
  2. Har du vært i Latin-Amerika/ har du lyst å reise til Latin-Amerika? - Hvilke land/ hvilke land likte du best? - Hvorfor?
  3. Hva har du lyst å lære om Latin-Amerika?
  4. Har du hørt om utvekslingsprosjektet vårt solidaritetsbriagde?

Husk alltid å invitere folk til å bli medlem:

- medlemskap for studenter koster bare NOK 150

- Hvis du blir medlem i dag kan du også få med en (bok/t-skjorte?)

- Hvis du blir medlem får du LAGs tidsskrift i posten 3 ganger i året, eneste tidsskriftet i Norge som bare skriver om Latin-Amerika