LatinAmerika #2 2023

Latin-Amerika befinner seg igjen i midten av en politisk storm. Mens nye venstreorienterte regjeringer sitter med makten i Chile, Colombia og Brasil, tar andre nasjoner en skarp sving mot konservativ politikk. Mens den gode nyheten om at avskogingen avtar i Amazonas, kommer det også nyheter om at den politiske situasjonen tilspisser seg i flere land.

I El Salvador ser Nayib Bukeles politikk ut til å bli mer og mer autoritær. Landet har vært vitne til massearrestasjoner og gjentatte brudd på menneskerettighetene i kampen mot voldelige gjenger.

I Ecuador opplever man en økning i vold, med politiske kandidater som blir drept av narkokarteller. I Argentina stiger den høyreorienterte kandidaten, Javier Milei, på meningsmålingene. Fortsatt og igjen står demokrati, frihet, menneskerettigheter og miljøhensyn ved et farlig veiskille.

Siden høsten sniker seg innpå byr denne utgaven på ulike lengre tekster hvor du kan fordype deg i forskjellige tema fra kontinentet. Dere får en intro til to latinamerikanske forfattere som enda ikke har blitt publisert på norsk. Claudia Ulloa Donoso kommer fra Peru og skriver skjønnlitterært, mens cubanske Roxana Sobrino Triana blant annet skriver selvbiografisk. Du får også en smakebit fra boka Cronica (Camino forlag, 2023) som forteller sanne fortellinger fra Latin Amerika, i dette tilfellet fra Bolivia. God lesing!

Innhold

 • Leder av redaksjonen
 • Uavhengig journalistikk i Colombia 2021, Juan Grajales
 • Miljørettferdighet og menneskerettigheter i Colombia og Norge, av Aina Ferretti Sardà
 • Stopp norsk kraftkolonalisme. Illustrasjon av Colin Bojer
 • Sepur Zarco - Den grønne konkylien som ble til en militærleir, av Io Sivertsen og Eline Mannino
 • Of monster and men. What we can learn from interviewing femicide perpetrators in Latin America, av Martín Hernán Di Marco
 • «Ingen å miste», av Ingrid Fadnes
 • «Eksil» av Bendik Halvor Arum
 • Grenseløs litteratur: Om oppvekst og døde hunder, Ane Christiansen
 • Om å lyse opp mørklagte avkroker, av Ane Christiansen
 • «Inkvisisjonens folk» av Roberto Navia Gabriel, tekst av Bente Teigen Gundersen