LatinAmerika #4 2013

Den fjerde utgaven av tidsskriftet LatinAmerika i 2013 tar for seg hvordan narkotika påvirker samfunn og politikk i Latin-Amerika.

Fjerde utgave av tidsskriftet LatinAmerika tar for seg hvordan krigen mot narkotika påvirker samfunnet i Latin-Amerika. Latin-Amerikaekspert Benedicte Bull åpner utgaven med en innføring i narkotikaens rolle i regionen hvor nyheter om drap og bortføringer er blitt hverdagskost langs kokainens handelsruter, særlig gjennom Mellom-Amerika. Den organiserte kriminaliteten har sendt drapsratene i været og narkokarteller kontrollerer mange nivå av samfunnet. 

I et forsøk på å få bukt med lovløsheten har konservative myndigheter i Mellom-Amerika og Colombia, med støtte fra USA, satt i gang det som kalles Krigen mot narkotika. Felipe Gómez Gómez, mexicansk menneskerettighetsadvokat, forteller i en artikkel at krigen mot narkotika har ført til unntakstilstand og begrensning av folks bevegelsesfrihet og trygghetsfølelse. Han er en av mange som mener narkokrigen har ført til utallige brudd på menneskerettighetene.

Narkotikaproduksjon påvirker også samfunnet på andre måter. Du kan også lære mer om kampen for å fjerne stigmaet rundt kokabladene. Uten den lange kjemiske prosessen som må til for å fremstille kokainen er kokablader nemlig en tradisjonsrik oppkvikker. I årtusener har bønder og urfolk tygget bladene eller drukket kokate for å få energi og stagge sultfølelsen – ganske likt vår kaffe. I Bolivia er kokabladet lovlig, men internasjonalt står det fortsatt på lista over narkotikum. 

Mellom disse ytterpunktene finner vi Uruguay, som har lovregulert bruk og dyrking av marihuana og bønder i Colombia som ønsker alternativer til å dyrke plantene som blir til det hvite pulveret. Du kan lese om fiskere i Nicaragua som fisker etter «hvit hummer», pakker med kokain på vei nordover langs kysten, i stedet for fisk, og lokalsamfunn i Mexico som organiserer borgervernsgrupper for å forsvare seg mot både militære og karteller. 

I tillegg kan du lære mer om norske bilaterale handelsavtaler, bondekamp i Colombia og brasiliansk kunst.
Tags