Stortinget må si nei til ratifisering av EFTA-Mercosur-avtalen, og legge til rette for demokratisk behandling av fremtidige avtaler. Les hvorfor i denne kronikken skrevet av: Hege Skarrud, leder i Attac Norge, Helene Bank, fungerende leder For Velferdsstaten, Anniken Storbakk, generalsekretær i Handelskampanjen, Åsa Paaske Gulbrandsen, daglig leder i Latin Amerika-gruppene, Kjersti Hoff, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Julie Christina Rødje, leder i Spire og Frankie Rød, leder i Ungdom mot EU.
Luana Oliveira, fra De Jordløses bevegelses (MST) skeive kollektiv i Brasil, forteller oss om hvordan de opplever landets tilstand i dag og deres kamp mot diskriminering, for demokrati og rettferdighet. Luana var på utveksling gjennom Norec hos LAG i Norge i 2019.
Familiene i bosetningen «Luiz Beltrame de Castro», i Gália (São Paulo) blir kastet ut av sine egne gårder midt i pandemikrise i Brasil. De Jordløses bevegelse (Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra - MST) oppfordrer alle til å hjelpe ved å be dommer José Francisco da Silva Neto om å stanse utvisningen.
De siste månedene har vært preget av en litt annerledes hverdag for oss alle. Man snakket først om at pandemien ikke diskriminerte og var noe som kom til å gå utover alle. Tiden har vist at både pandemien, og tiltakene innført på grunn av den, har påvirket ulikt, og det har vært visse grupper som har kommet spesielt dårlig ut av situasjonen. Her finner du en samling av våre artikler som har tatt for seg sårbare grupper i pandemien.
Migranter i Latin-Amerika er blant de mest sårbare gruppene i pandemitiden, både på grunn av Covid-19 og tiltakene som ble innført mot sykdommen. De får ikke statlig støtte fra verken opprinnelsesland eller landet de bor eller oppholder seg i. Nå er mange hjemløse og ser seg nødt til å bo i telt i tiden som kommer.
Hundrevis av migranter har mistet sine hjem under koronapandemien, og har ingen krav på sosiale stønader i landet de bor i. Regjeringen i Chile har satt opp et fly til Colombia for dem som ønsker å dra tilbake til sitt opprinnelsesland. Prisen? At de skriver under på at de ikke får komme tilbake til Chile på 9 år.
Ny rapport fra verdensbankens ombudsmann (CAO) bekrefter uaktsomhet i nedbryting av urfolksrettigheter i vannkraftverksprosjekt i Santa Cruz Barillas, Guatemala. Norfund må ta ansvar, mener Latin-Amerikagruppene i Norge
Med Covid-19 ser man en stor økning i voldssaker mot kvinner. Voldsofre blir innestengt med sine overgripere uten tilgang til nettverk som vanligvis er med på å gi verdifull støtte. Økning i kvinnedrap i Latin-Amerika har lenge vært en tendens, men vi ser nå skyhøy økning grunnet karantenetiltak.
Gjennom våren har LAG gjennomført «Kunst og Kollokvie», møter på nett med miniforedrag med folk både i og utenfor LAG. Konseptet oppstod som et alternativ for å «møtes», drive skolering og samtidig formidle og gjøre framgang i LAGs kunstprosjekt som pågår gjennom våren og høsten 2020. Nå kan du sende inn det du har laget til oss.