Latinamerikanske fengsler er overfylte og uhygieniske, og de innsatte bor under umenneskelige forhold. Menneskerettighetsorganisasjoner ber om at regjeringer slipper ut innsatte med lite tid igjen å sone, og føre over ikke-voldelige i risikogrupper til husarrest for å unngå dødsfall.
I fjor høst ble verden vitner av store demonstrasjoner mot Morenos regjering på grunn av hans godkjenning av en ny avtale med IMF. Avtalen førte til mange nyliberale reformer i landet. I dag er Ecuador et av de landene i Sør-Amerika som er hardest rammet av Covid-19. Misnøye mot Morenos regjering vokster stadig mer hver dag.
Mens WHO advarer om at Sør-Amerika blir pandemiens nye episenter, er det urbefolkningen som er den mest utsatte gruppen grunnet historiske og strukturelle ulikheter. Urfolk i Sør-Amerika står overfor en enorm krise med pandemien og er i fare for å forsvinne helt. Det internasjonale samfunnet er nødt til å handle nå.
Argentina har noen av de laveste smittetallene i Latin-Amerika samtidig som president Alberto Fernandez kun har ledet landet i fem måneder. Vi har snakket med tidligere styreleder Cristian Ariel Peña om hvordan hans hjemland har håndtert koronakrisen under den nye regjeringen og hvordan forhandlingene rundt utenlandsgjelden kan påvirke landet.
Movimento pela Soberania Popular na Mineração (MAM) har startet en solidaritetskampanje for å hjelpe bønder, fiskere og vanskeligstilte familier under koronapandemien. Informasjon om hvorfor og hvordan du kan bidra finner du her.
Verv 2 venner og vinn gavekort hos forlaget Manifest. Verv 5 venner og vinn lørdagsabonnement hos Klassekampen. Verv ved å bruke VIPPS #14504 eller på LAGs nettside. Husk å skrive navn på hvem som verver deg i kommentarfelt.
Mandag 04.mai ble Carlos Andrés Sánchez myrdet i Tibú kommune i fylke Norte de Santander. Han er en av 85 sosiale ledere som hittil i 2020 har blitt drept. Koronakrisen har intensivert en allerede spent situasjon i Colombia.
FNs høykommissær for menneskerettigheter Michelle Bachelet, FNs Generalsekretær António Guterres, i tillegg til viktige internasjonale figurer som pave Frans og Jan Egeland har bedt regjeringer om å oppheve eller lette sanksjonspolitikk.
Judith Obaldín Gonzales, fra kvinneorganisasjonen Bartolina Sisa, snakker om situasjonen i Bolivia. Presidentvalget skulle avholdes søndag 3. mai, men kupp-president Jeanine Añez bruker koronakrisen som unnskyldning for å befeste makten.