Juletips fra LAG

Vi går mot en litt annerledes jul enn vi pleier, og da kan det være greit å ta med seg både lese-, lytte- og tittestoff inn i høytiden. Vi har samlet sammen noen godbiter fra og om Latin-Amerika.

Emicida: AmarElo

I denne dokumentaren blir du kjent med den brasilianske rapperen og aktivisten Emicida, som tar deg med inn i svarte brasilianeres rike kulturarv, samt scener fra konserten hans i Theatro Municipal i São Paulo. Finnes på Netflix.

Mexico 1968

Mexico 1968 er en radiodokumentar om studentmassakren som skjedde i Mexico rett før sommer-OL i landet i 1968. Denne radiodokumentaren tar for seg hendelsen, og prøver å finne ut hvorfor denne hendelsen er så ukjent og glemt.


Intervju med Michel Franco fra Film fra Sør

Intervju med den meksikanske regissøren Michel Franco fra BFI London Film Festival, som tar for seg hele hans regissørskap. Franco har laget spillefilmer siden 2009, og hans nyeste film, New Order, som ble vist på årets Film fra Sør-festival, er en politisk kommentar på hvilken situasjon Mexico finner seg i.

Et lite stykke regnskog

Det har vært mye snakk om regnskogen i Brasil de siste årene. Her kan du se en Brennpunkt-episode fra 2018 om Hydros aluminiumsanlegg i Para, nord i Brasil, og problemene det har skapt for lokalbefolkningen og miljøet rundt.

Bøker fra Camino forlag

Enda ikke ferdig med julegavene, eller kanskje en nyttårsgave til deg selv? Camino forlag har en rekke latinamerikanske bøker som er oversatt til norsk for å gjøre latinamerikansk litteratur mer tilgjengelig for et norsk publikum, og er vel verdt å ta en titt på.

Dokumentar – Plantas de poder – Yagé

Tradisjonell medisin og urfolkskultur er et fascinerende tema. Yagé er en kort, men veldig fin tv-dokumentar som tar for seg urfolkskulturer i Colombia. Dette er én episode i en dokumentarserie. Den går på spansk, med engelske undertekster.

Mangojam

Det har vært et tungt år for mange, og desember har ikke akkurat overøst oss med solskinn. Canción del mango av miljøkollektivet Jacana Jacana er en super måte å få opp humøret på, både for barn og voksne. Hør på den nå, og du blir (nesten) garantert litt lysere til sinns.

Street Food: Latinoamérica

Finnes det noe bedre enn en serie om latinamerikansk street food? Neppe. Ta med deg denne serien i sju episoder inn i jula – kanskje du kan piffe opp julematen litt? Vi lover at du i hvert fall blir sulten av å se på.

I jaguarens fodspor

Dansk podkast i fem episoder laget av Politiken, er en reise inn i den dype regnskogen på jakt etter jaguaren. Reisen foregår i Mellom-Amerika, og tar for seg problematikken rundt narkokarteller, nedbryting av regnskog og konsekvensene dette har.