De siste månedene har vært preget av en litt annerledes hverdag for oss alle. Man snakket først om at pandemien ikke diskriminerte og var noe som kom til å gå utover alle. Tiden har vist at både pandemien, og tiltakene innført på grunn av den, har påvirket ulikt, og det har vært visse grupper som har kommet spesielt dårlig ut av situasjonen. Her finner du en samling av våre artikler som har tatt for seg sårbare grupper i pandemien.
Migranter i Latin-Amerika er blant de mest sårbare gruppene i pandemitiden, både på grunn av Covid-19 og tiltakene som ble innført mot sykdommen. De får ikke statlig støtte fra verken opprinnelsesland eller landet de bor eller oppholder seg i. Nå er mange hjemløse og ser seg nødt til å bo i telt i tiden som kommer.
Hundrevis av migranter har mistet sine hjem under koronapandemien, og har ingen krav på sosiale stønader i landet de bor i. Regjeringen i Chile har satt opp et fly til Colombia for dem som ønsker å dra tilbake til sitt opprinnelsesland. Prisen? At de skriver under på at de ikke får komme tilbake til Chile på 9 år.
Ny rapport fra verdensbankens ombudsmann (CAO) bekrefter uaktsomhet i nedbryting av urfolksrettigheter i vannkraftverksprosjekt i Santa Cruz Barillas, Guatemala. Norfund må ta ansvar, mener Latin-Amerikagruppene i Norge
Med Covid-19 ser man en stor økning i voldssaker mot kvinner. Voldsofre blir innestengt med sine overgripere uten tilgang til nettverk som vanligvis er med på å gi verdifull støtte. Økning i kvinnedrap i Latin-Amerika har lenge vært en tendens, men vi ser nå skyhøy økning grunnet karantenetiltak.
Gjennom våren har LAG gjennomført «Kunst og Kollokvie», møter på nett med miniforedrag med folk både i og utenfor LAG. Konseptet oppstod som et alternativ for å «møtes», drive skolering og samtidig formidle og gjøre framgang i LAGs kunstprosjekt som pågår gjennom våren og høsten 2020. Nå kan du sende inn det du har laget til oss.
Latinamerikanske fengsler er overfylte og uhygieniske, og de innsatte bor under umenneskelige forhold. Menneskerettighetsorganisasjoner ber om at regjeringer slipper ut innsatte med lite tid igjen å sone, og føre over ikke-voldelige i risikogrupper til husarrest for å unngå dødsfall.
I fjor høst ble verden vitner av store demonstrasjoner mot Morenos regjering på grunn av hans godkjenning av en ny avtale med IMF. Avtalen førte til mange nyliberale reformer i landet. I dag er Ecuador et av de landene i Sør-Amerika som er hardest rammet av Covid-19. Misnøye mot Morenos regjering vokster stadig mer hver dag.
Mens WHO advarer om at Sør-Amerika blir pandemiens nye episenter, er det urbefolkningen som er den mest utsatte gruppen grunnet historiske og strukturelle ulikheter. Urfolk i Sør-Amerika står overfor en enorm krise med pandemien og er i fare for å forsvinne helt. Det internasjonale samfunnet er nødt til å handle nå.