Latin Amerikagruppene i Norge har sendt brev til UD og Ambassaden i Brasilia hvor vi uttrykker vår bekymring rundt det forestående presidentvalget i Brasil. Her kan du lese hva vi skrev og hva vi oppfordrer Norge til å gjøre:
Den 12. august i år var Dr. Angela Davis i Oslo for å holde et foredrag under Mela-Festivalens kick off. Inspirert av møtet med Davis har jeg laget en leseliste om svart feminisme med innspill fra Sheila Leoneli, en queer afrobrasiliansk asé kunster og dokumentarist.
Mandag våknet vi opp til det fryktede resultatet av folkeavstemningen i Chile: Grunnlovsforslaget ble avvist. Dermed mistet vi en viktig mulighet til en bedre fremtid gjennom en progressiv og inkluderende grunnlov.
Aktivister fra en nicaraguansk organisasjon for urfolk og afroetterkommere har en tydelig melding til det internasjonale samfunnet: Unngå å donere penger til nicaraguanske bistandsprosjekter. Flere hundre ideelle organisasjoner blir nå lagt ned, og utenlandske organisasjoner må forlate landet, i en prosess som har akselerert våren 2022.
LAG var representert av Peder Ressem Østring og Astrid Bragstad Gjelsvik på den europeiske konferansen for vennskapsnettverket til MST 2.-4. september i den Tyske byen Halle. Her ble både situasjonen i Brasil og andre deler av verden diskutert, og planer lagt for hva det internasjonale solidaritetsnettverket kan bidra med i den avgjørende tiden som kommer.
Den 4. september skal det chilenske folk gå til urnene for å stemme over om landet skal få en ny grunnlov. Meningsmålingene i dag vitner om at det slett ikke er sikkert at ja-siden vinner. Vi har sett litt nærmere på hva som står i den foreslåtte grunnlovsteksten.
LatinAmerika #2 2021, Autonomi: – Først og fremst føler jeg meg veldig privilegert, som har fått muligheten til å treffe sterke mennesker som våger livet gang på gang for en bedre fremtid, sier Kirsten Mellin-Olsen, mangeårig LAG-aktivist og 85-årsjubilant.
LatinAmerika#2 2021 - AUTONOMI: Siden 28. april har tusenvis av colombianere protestert i gatene mot president Ivan Duque og hans regjering, mot politivold og mot regjeringens helse-, utdannings- og skattepolitikk. Til tross for at regjeringen har forsøkt å slå protestene ned med militære midler, fortsetter demonstrasjonene i store deler av landet. FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, krever gransking av sikkerhetsstyrkenes voldsbruk mot demonstranter. Ifølge en rapport fra Human Rights Watch, er 68 personer drept, over 1100 er såret og 115 er savnet.
LatinAmerika #2 2021: AUTONOMI: Zapatistenes erfaringer i den sør-mexicanske delstaten Chiapas har hatt vid gjenklang bortenfor Mexicos grenser. Imidlertid finnes også andre organisasjonsmodeller blant urfolk i andre mexicanske regioner med særegne trekk, selv om de knytter seg formelt til zapatismen i Chiapas via den Nasjonale Urfolkskongressen (CNI), og de bruker konseptet autonomi for å definere sine prosjekter for sosial endring.