Innspill til stortingsmelding om handel og grønn globalisering

I dag var LAG med på innspillsmøte til Stortingsmeldingen om handel og grønn globalisering med Næringsminister Vestre. Vi snakket om viktigheten av å støtte opp om demokratibygging i land vi handler. At Norge må etableres demokratiske prosesser rundt forhandlinger av handelsavtaler og at norske investeringer i utlandet ikke må gå på bekostning av lokalsamfunn hvor investeringene finner sted. Under kan dere lese hele vårt innspill:

Demokratibygging:

Vanskelig å få til reel Grønn globalisering så lenge man lever i en så ustabil geopolitisk situasjon som vi gjør i dag. Handel blir uforutsigbar når man får autoritære og uforutsigbare ledere som Trump, Bolsonaro og nå Miliei i Argentina. Oppblomstring av høyreekstremisme og flere pågående kriger i verden medfører også en ustabil situasjon. LAG mener derfor det er utrolig viktig at når Norge skal fokusere på handel og grønn globalisering, da må man og fokuserer på styrking av demokratiarbeidet. Dette er en utrolig viktig faktor for å kunne drive med forutsigbar og trygg handel.

Handelsavtaler:

I Næringsministerens handelspolitiske redegjørelse fra 23. november i fjor trekkes handelsavtaler frem som en viktig pilar i norsk handelspolitikk. Videre i redegjørelsen står det at «det er foreløpig ingen felles, global, tilnærming til hvordan handelspolitikken kan være et virkemiddel i klimapolitikken og arbeidet med disse spørsmålene blir en viktig oppgave for Norge fremover» Så jeg ønsker å komme med noen forslag til hvordan handelsavtaler kan bli mer bærekraftig og et virkemiddel i klimapolitikken;

At det etableres åpne demokratiske prosesser for alle handelsavtaler Norge fremforhandler. Disse må involvere folkevalgte organer og sivilt samfunn i forkant, under og etter avtaleforhandling, med tilstrekkelige konsekvensutredninger og høringer.

At alle handelsavtaler må ha bindende avtaler om bærekraft, klima, natur og menneskerettigheter med sanksjonsmuligheter ved brudd på avtalen.

Når det kommer til EFTA-Mercosuravtalene mener vi:

At handelsavtalen ikke må ratifiseres før det er mekanismer i avtalen som sikrer at avskogingen blir redusert, urfolk er trygge og at partene har et troverdig system for overvåkning og håndheving av ulovlig avskoging.

Flere land i Mercosur har til tiderer vært ledet av svært ustabile presidenter når det kommer til fokus på klima, miljø og avskoging, ta tidligere president Bolsonaro som eksempel. Det er derfor viktig at internasjonale avtaler er binende på områder som gjelder klima, natur og menneskerettigheter. Og har sanksjonsmulighet.

Norske investeringer i utlandet:

Når det gjelder internasjonal handel er det utrolig fint å se at det i redegjørelsen fra november er skrevet at «internasjonal handel skal ikke skje på bekostning av mennesker, samfunn og miljø.» Dette er vi selvfølgelig veldig enig i!

Vi vil også legge til at Norge må

Sikre at investeringer i fornybar energi-prosjekter fra norske offentlige og private næringslivsaktører er lokalt forankret med grundige konsekvensutredninger, konsultasjoner, høringer på både offisielle og lokale språk, og at internasjonale lovverk som ILO konvensjonen 169 og FNs erklæring om urfolksrettigheter respekteres.

Her har vi dessverre flere eksempler på at dette ikke blir gjort tilfredsstillenede f.eks i situasjonen med Statkraft i Chile og konflikten de har med mapuche folket i området.

Vi mener også at:

Prosjekter som springer ut av klimafinansiering i utlandet må komme lokalbefolkningen til gode, slik at ikke grønnenergi eksporteres ut og lokalbefolkningen står igjen med kostnadene

Videre håper vi Norge kan jobbe med å forby Fracking, og da spesielt i sårbare området som f.eks Patagonia i Argentina hvor blant annet Equinor er tilstede.

Fracking er en utvinningsmetode som er forbudt i de fleste europeiske land og er sterkt kritisert på grunn av dens mange negative konsekvenser, som storskala forurensning av jord og vannkilder. Dette kan også føre til store følger for folks helse. F.eks i det området Patagonia hvor de driver med Fracking, finnes også regionens største nedbørsfelt og er derfor en viktig drikkevannskilde for Mapuche-urfolk og småbønder. Olje- og gassutvinningen i Patagonia utgjør en alvorlig trussel mot miljøet, befolkningen og det godt etablerte og bærekraftige jordbruket som finnes i regionen. Vi mener derfor at Fracking må forbys for å kunne drive med en grønn omstilling.

Et siste punkt er åpenhet. Vi mener det er veldig viktig med åpenhet både i forhandling til handelsavtaler, politiske forslag, om investeringer i selskaper og for investeringsfond. Åpenhet gjør at andre kan ettergå virksomhet og vedtak og man kan få et mer kritisk blikk på det som blir gjort, noe som igjen kan gi mer motivasjon for å handle bærekraftig.

Land