I desember 2024 markerte ALBA-TCP tjue år med kamp for solidaritet, suverenitet og regional integrasjon i Latin-Amerika og Karibia. Under jubileet i Caracas samles grasrotrørsler og statsleiarar for å styrke samarbeidet og utarbeide ein ny arbeidsplan – eit steg vidare i kampen mot imperialisme og for folkeleg makt. LAG-medlem Lars Øvergaard var til stades under møtet, og hans refleksjonar frå samlinga kan lesast her.
Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) har deltatt på høring i Stortingets finanskomité om Statens Pensjonsfond. Innspillet fokuserte på papirindustrien i Brasil og Colombia, og foreslo etisk forhåndsfiltrering som en mekanisme for å unngå investeringer i brudd på rettigheter for mennesker og miljø.
Hvorfor godkjenner den norske regjeringen at norske selskaper krenker folks rettigheter i Honduras? Dette spør vi Dag Inge Ulstein om under Forum for Utvikling og Miljø (ForUM) sin spørretime onsdag 29. april.
Ønsker du et dypdykk i historisk og politisk kontekst i et av landene i Latin-Amerika? Husk landsidene våre! Vi oppdaterer stadig landsidene og den nyeste artikkelen er om Honduras.
Midt i Honduras´ nasjonale helsekrise rammer den globale koronapandemien også dem. Men når pandemien krever akutt handling, bruker den Honduranske eliten anledningen til å gjøre business. Som vanlig.
Kvinner i Honduras kjemper på mange vis: i gatene, mot militariseringen og mot sittende illegitime president Juan Orlando Hernandez. Vi kjemper mot ressursran, mot vold i samfunnene våre og vold gjennom media. Vi kjemper også fra våre egne hjem, fordi vår kamp er for demokratiseringen av livet i seg selv. Våre motstandskamper er resultat av de historisk skjeve maktbalansene som opprettholder det kapitalistiske, rasistiske og patriarkalske systemet vi lever i.
Nok en gang blir Juan Orlando Hernandez (JOH) knyttet til narkotikahandelen. Denne gangen blir han beskyldt av amerikanske påtalemyndigheter for å ha mottatt bestikkelser av en profilert narkobaron i bytte mot fri handel av narkotika og beskyttelse fra landets militære styrker.
Søndag 26. januar ble kontorene til Sammenslutningen av folkelige organisasjoner i Aguán (COPA) angrepet. Ukjente personer ødela et vindu for å komme seg inn, stjal en printer og gikk gjennom arkivene til organisasjonen. Bare en måned tidligere ble bakdøren ødelagt og en datamaskin stjålet.
Den honduranske miljø- og urfolksaktivisten Berta Cáceres ble drept 2.mars 2016 for sin kamp mot vannkraftprosjektet Agua Zarca. Tre år senere har den første dommen i rettssaken falt for de som utførte drapet.