Presidenten i Honduras beskyldt for samarbeid med narkobaroner –igjen

Foto: Presidencia El Salvador

Foto: Presidencia El Salvador

Nok en gang blir Juan Orlando Hernandez (JOH) knyttet til narkotikahandelen. Denne gangen blir han beskyldt av amerikanske påtalemyndigheter for å ha mottatt bestikkelser av en profilert narkobaron i bytte mot fri handel av narkotika og beskyttelse fra landets militære styrker.

Søndag 1.mars ble Geovanny Daniel Fuentes Ramirez, profilert honduransk narkotrafikant, pågrepet og siktet for narkotika- og våpensmugling av påtalemyndighetene i det sørlige distriktet i New York. Disse er de samme påtalemyndighetene som i 2019 stilte Juan Antonio Hernandez -tidligere kongressmedlem og broren til Honduras’ sittende president-, for retten. Etterforskningen mot Geovanny Daniel Fuentes Ramirez var tilknyttet rettsaken mot Juan Antonio Hernandez’,broren til Honduras’ president som ble dømt for narkotikahandel i oktober 2019.

I pressemeldingensom ble publisert tirsdag 3.mars sier påtalemyndighetene at i 2013 bestakk Geovanny Daniel Fuentes Ramirez en høyt rangert politiker, omtalt som «CC-4», for å få frie tøyler til å eksportere narkotika og få beskyttelse av Honduras’ militære styrker. I 2019, i rettsaken mot Juan Antonio Hernandez, ble «CC-4» identifisert som «politikeren som vant presidentvalget i 2013», altså hans bror JOH. Orlando Hernandez er derfor beskyldt for bestikkelser av narkobaronen Fuentes Ramirez.

Dette er ikke første gangen president JOH blir knyttet til narkotikahandel. I rettsaken mot hans bror høsten 2019 ble det avslørt at president Orlando Hernandez har vært under etterforskning av DEA siden 2013 for mistanker om å ha finansiert valgkampen sin med midler fra flere narkotrafikanter.

Foto: Peg Hunter på Flickr

Demonstrasjoner mot JOH, januar 2018 Foto: Peg Hunter på Flickr

JOH ble ulovlig gjeninnsatt som Honduras’ president i 2018, i direkte brudd på grunnloven.2019 var derfor preget av store protester i landet. Under protestene var det flere drepte, flere hundre skadd og det var meldt om bruk av tortur.

LAG har tidligere uttrykt stor bekymring for situasjonen i Honduras, og dette er nok et tegn som viser at Honduras har blitt et fullverdig narko-diktatur under styring av president Hernandez.

Les mer om påtalemyndighetene i USAs beskyldninger her

Land