Nyhetsarkiv
Filterer etter:
Emne

Sosialeprotester og politibrutalitet i Colombia

LatinAmerika#2 2021 - AUTONOMI: Siden 28. april har tusenvis av colombianere protestert i gatene mot president Ivan Duque og hans regjering, mot politivold og mot regjeringens helse-, utdannings- og skattepolitikk. Til tross for at regjeringen har forsøkt å slå protestene ned med militære midler, fortsetter demonstrasjonene i store deler av landet. FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, krever gransking av sikkerhetsstyrkenes voldsbruk mot demonstranter. Ifølge en rapport fra Human Rights Watch, er 68 personer drept, over 1100 er såret og 115 er savnet.

Bortenfor zapatismen: Andre mayaautonomier

LatinAmerika #2 2021: AUTONOMI: Zapatistenes erfaringer i den sør-mexicanske delstaten Chiapas har hatt vid gjenklang bortenfor Mexicos grenser. Imidlertid finnes også andre organisasjonsmodeller blant urfolk i andre mexicanske regioner med særegne trekk, selv om de knytter seg formelt til zapatismen i Chiapas via den Nasjonale Urfolkskongressen (CNI), og de bruker konseptet autonomi for å definere sine prosjekter for sosial endring.

Håp for etablering av en ny skole for internasjonale feminister

Motstand i pandemiens tid - LatinAmerika #1 2021: For aktivister har mange demonstrasjoner, møter og prosjekter blitt avlyst etter at koronapandemien brøt ut våren 2020. Det kan virke håpløst å prøve å få til endringer som å øke fokuset på miljø, fremme kvinners rettigheter og styrke internasjonal solidaritet. Er hele verden satt på vent? Hva skjer med håpet for en mer likestilt verden? Til tross for dette, finner vi håp i at våre kamerater i Latin-Amerika er i gang med etablering av en ny internasjonal skole for organiserte feminister.

EFTA-Mercosur-avtalen

FRA FORSYNT? EN SOLIDARISK KOKEBOK: En handelsavtale som sendes til stortinget for ratifisering i disse tider, er avtalen mellom handelsblokkene EFTA (Norge, Sveits, Island og Lichtenstein) og Mercosur (Brasil, Argentina, Paraguay og Uruguay).

Problemet med soya

FRA FORSYNT? EN SOLIDARISK KOKEBOK: Hvert år fraktes hundretusenvis av tonn med soya fra brasilianske åkrer til Norge. Soyabønnene ender opp i kraftfôret til norske husdyr og oppdrettsfisk, som har blitt avhengige av de importerte proteinene.

Venstresiden i Colombia vant valget!

– Et historisk valg! 19. juni 2022 var det klart for andre runde av presidentvalget i Colombia. Gustavo Petro og Francia Márquez gikk av med seieren med 50.4% av stemmene. Det er første gang venstresiden har vunnet valget.

Valg og usikker framtid for Colombia

Søndag 19. juni går det colombianske folket til valgurnene. Men hva betyr regjeringsskiftet for menneskerettighetssituasjonen i landet og en reell implementering av fredsavtalen?

Bli med på LAGs sommersamling 27.-28. august

Gjør deg klar for en helg fylt med politisk påfyll, hygge, bading og samba i vakker skjærgård. - Og best av alt, bli kjent med kule og engasjerte LAG-aktivister fra hele landet.

Visste du at storkapitalen kan saksøke oss for miljøtiltak?

LAG har sammen med flere andre sivilsamfunns organisasjoner sendt brev til Jonas Gahr Støre med krav om å si opp handels- og investeringsavtaler som inneholder investor-stat-tvisteløsningsmekanisme.