Mandag 6. desember forlot zapatistene «det andre Europa», eller Slumil k’ajxemk’op (landet som ikke overgir seg) som kontinentet ble omdøpt til da den første delegasjonen symboltungt ankom Galicia med båt i juni tidligere i år. Reisen de har kalt «la Travesia por la vida» - reisen for livet har vart i tre måneder, og nå er den over. Mange trodde denne reisen var umulig, men da 150 zapatister vinket farvel gjennom sikkerhetskontrollen på Madrids flyplass, i morgentimene mandag, hadde de bevist, nok en gang: det umulige er mulig, bare du våger å drømme.
Guatemala 396 femisid, Honduras 235 femisid, Mexico 692 femisid, Colombia 432 femisid, så langt i år og listen fortsetter. 25. november er FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner, les oppropet signert av flere norske organisasjoner.
Økt regionbevilgning til Latin-Amerika, et nytt klimainvesteringfond og nye handelsavtaler i forslaget til statsbudsjett for 2022. Hva betyr dette for folk på grasrota i Latin-Amerika? Latin-Amerikagruppene i Norge kom i forrige uke med høringsinnspill til Utenrikskomiteen og til Næringskomiteen på Stortinget. Her følger et utdrag fra våre innspill.
Arbeiderpartiet og Senterpartiets regjeringsplattform ble presentert 13. Oktober, og har med viktige punkter rundt fornybar energi, handelsavtaler og ytringsfrihet. Vi ønsker å minne om noen av skyggesidene ved deres forslag.
Hvordan skal naturressursene fordeles, og hvem skal de komme til gode? Hvilke maktstrukturer har vi i dag, og hvilke vil vi ha for framtida? Disse spørsmålene ble stilt blant kystfiskere, småbønder og andre ildsjeler, som i dag utgjør alliansen Ta havet tilbake og jorda i bruk.
En ny rapport fra menneskerettighetsorganisasjonen Global Witness viser at i snitt fire miljøforkjempere ble drept hver uke i 2020, det høyeste tallet registrert noensinne. 73 % av drapene fant sted i Latin-Amerika, og Colombia troner den dystre statistikken.