Bekymringsmelding om situasjon for chilenske machi Millaray Huichalaf Pradines

Vi har sendt et brev til Utenriksdepartementet og ambassaden i Chile for å utrykke vår bekymring for chilenske machi millaray og hennes mulighet for å reise trygt. Les hele brevet nedenfor.

Til Utenriksdepartementet og Norges ambassade i Chile

13. september, 2023

Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) har fulgt situasjonen rundt konflikten i Pilmaikeneleven mellom Statkraft og mapuchefolket i området. En konflikt som har nådd det chilenske rettssystemet og nå også har fått konsekvenser utenfor Chiles grenser for machi Millaray Huichalaf Pradines, den åndelige autoriteten til mapuche-folket i Chile.

LAG er bekymret for at chilenske myndigheter forsøker å forhindre urfolksleder og aktivist machi Millaray sine muligheter til å bevege seg og reise trygt og fritt til Norge.

Machi Millaray, var på vei til Norge sammen med sin partner og to år gamle datter den 29. august 2023. Ved mellomlanding i Paris ble hun stoppet av politiet og nektet å reise videre. Hun var på vei til Norge etter invitasjon fra Universitetet i Bergen (UiB).

På flyplassen i Paris ble delegasjonen ført til et kontor hvor de fikk se et dokument det franske politiet hadde mottatt fra chilenske myndigheter tidligere på dagen. I dokumentet var det bilde av machi Millaray og hennes partner Jaime Uribe med teksten «OBS FARE». Fransk politi viste også til et sammendrag av rettssakene machi Millaray har vært involvert i uten å opplyse om sakene var aktuelle eller ikke for tilbakeholdelsen. Det er viktig å presisere at hverken machi Millaray eller hennes partner har ventende arrestordrer på seg eller lignende knyttet til noen rettssak, som skulle forhindre dem i å reise.

Via oversettere fikk machi Millaray presentere seg selv og redegjort for sitt arbeid med å forsvare de hellige områdene rundt Pilmaiken elven i Chile, mot byggingen av et vannkraftanlegg eid av Statkraft. Hun forklarte også hvorfor hun var på vei til Norge. Etter samtaler med machien og en telefonsamtale med Universitetet i Bergen lot fransk politi machi Millaray og følge til slutt reise videre noen timer forsinket.

Situasjonen machi Millary og hennes familie opplever er en diskriminerende handling fra chilenske myndigheter. Dette må undersøkes, i kraft av forpliktelsene som er inngått med hensyn til urbefolkningen og miljøforsvarere. Kriminalisering av urfolk, MR- og miljøforsvarere er en vanlig taktikk brukt i Chile som er ment for å skape frykt og stilne aktivister.

Machi Millaray er nå svært bekymret for reisen tilbake til Chile da hun frykter hun vil blir stoppet av Chilensk politi ved ankomst Santiago. Det å bli anholdt er svært belastende for henne spesielt fordi hun reiser med sin 2 år gamle datter som opplever dette som svært skremmende.

Hva bør Norge gjøre?

  • Fremme til relevante aktører i Chile at chilenske urfolksaktivisters har rett til å bevege seg fritt og trygt innad og mellom land.
  • Bistå i å beskytte urfolksleder machi Millaray og andre urfolks og menneskerettighetsforsvarere som kjemper for sine rettigheter mot Statkraft og andre norske selskaper.
  • Prøve å sikre at machi Millaray sin hjemreise til Chile skjer uforhindret. Det er viktig for oss i LAG at det skal være trygt for urfolks-, miljø- og menneskerettighetsaktivister å besøke Norge uten at de oppleve diskriminer og trakassering på vei hit eller tilbake til hjemlandet. Det samsvarer også med forpliktelsene Norge har tatt på seg i de oppdaterte retningslinjene for å støtte MR-forkjempere. Machi Millaray ankommer Chile 17. sep. Vi håper ambassaden kan være oppmerksom på om det skulle komme informasjon om at hun ikke har fått kommet uforhindret inn i landet og eventuelt bistå henne ved behov.

LAG ledsager machi Millaray i Norge og følger med på utviklingen rundt Statkrafts tilstedeværelse til mapucheområder i Chile. Om dere ønsker mer informasjon om saken er det bare til å ta kontakt.

Med vennlig hilsen,

Latin-Amerikagruppene i Norge

Kontakt

  • Silje Hvilsom Kvanvik, Informasjons- og organisasjonsrådgiver, tlf 41852691
Land