I rekken av alternativer som lanseres fra det latinamerikanske kontinentet har Ecuador kommet med et forslag til økonomisk samarbeid som utfordrer dagens økonomiske og politiske maktstrukturer. Forslaget står for en ny helhetlig regional finansstruktur med utgangspunkt i det regionale politiske samarbeidet UNASUR , basert på tre pilarer. I sentrum finner vi en alternativ utviklingsbank, Banco del Sur. Banken søker å redefinere utviklingskonseptet i retning av samfunnsmessig utvikling.
Ecuador har siden de første oljefatene ble hentet ut av regnskogen på begynnelse av 1970-tallet basert sin økonomi på eksport av olje. De sosiale og miljømessige konsekvensene av utvinningen har vært enorme. Det var derfor til stor applaus fra miljøvern- og solidaritetsorganisasjoner verden over at ecuadorianske myndigheter i 2007 lanserte ideen om å la oljen ligge i nasjonalparken Yasuní.
Den tidligere diktatoren Jean-Claude “Baby Doc” Duvalier overrasket alle med sin tilbakekomst til Haiti i forrige uke. Spekulasjonene om hvorfor han er tilbake etter 25 år er mange.
Den tidlegare diktatoren reiste denne veka tilbake til Haiti etter 25 år i eksil. Mottakinga var ikkje så hjertleg som han håpa på. Påtalestyresmaktene sikta han for korrupsjon og tyveri og no får han ikkje forlate landet.
Dårlig styresett får ofte skylden for store forskjeller mellom fattige og rike. Det er bare en del av sannheten. Det er på tide å løfte sløret av det hemmelige Latin-Amerika.
LAGs samarbeidsorganisasjon i Bolivia, CEADL, er enige i nødvengheten for kutt i drivstoffsubisidier, men kritiserer MAS-regjeringen for manglende dialog med sivilsamfunnet i gjennomføringen av dekret 748.
I Bolivia protesterar sosiale rørsler mot å kutte subsidierte middelklassevarer. Strategi og dialog står som utfordringar for styresmakter så vel som sivilsamfunn i 2011.