Argentinske aktivister og menneskerettighetsgrupper overrasket verden tidligere i år med sin kamp for å gjøre abort lovlig og tilgjengelig for alle kvinner som måtte ønske det.
Foto: Vilma Taubo, Marcha de la Dignidad, Guatemala 2019
Jimmy Morales’ etterfølger vant søndagens valg. Alejandro Giammattei, som har vært involvert i en av Guatemalas største fengselmassakre, vil sikre makten til alliansen mellom militære og forretningsfolk som har styrt landet siden 2015.
Fellesferien har kommet, men fortvil ikke! Her får du LAGs feriepakke: en samling av filmer, tv-serier, podcast og litt mer, skreddersydd for dem som vil unngå Latin-Amerikaabstinenser i sommerferien.
Foto: Gater i Tegucigalpa (Honduras hovedstad) 04.07.09, få dager etter kuppet. Bilde: CODEPINK Women For Peace
I dag markeres ti år etter militærkuppet i Honduras. Dagens situasjon utgjør den største menneskerettighetskrisen på kontinentet. Politisk vold, krenkelse av de mest grunnleggende rettigheter, fattigdom, narkotika og korrupsjon finnes over hele landet. Mens kuppmakerne beholder makten har folk tatt til gatene og kjemper for demokratiet.
Norsk Folkehjelp, Flyktninghjelpen, Caritas, Utviklingsfondet, Det norske menneskerettighetsfond, Fokus, PBI og LAG er bekymret for regjeringens ekstreme voldsbruk mot de siste månedenes protester. Det er nødvendig med et internasjonalt press for å stoppe den politiske volden i dette landet, skriver de i brevet.
4. til 6. oktober 2019 avholdes et europeisk solidaritetsmøte for Honduras i Madrid. Møtet arrangeres av CADEHO (CADENA DE DERECHOS HUMANOS HONDURAS). Formålet er å samle solidaritetsorganisasjoner for å diskutere politisk analyse, samordnede aksjoner, kommunikasjonskampanjer og lignende.
Presidentvalget i Guatemala søndag 16.juni viser at alliansen mellom militære og forretningsfolk styrkes. Samtidig viser Thelma Cabreras fjerdeplass at folkelige demokratiske krefter finnes. Dette endrer ikke at den siste valgrunden i august vil domineres av narkotika, korrupsjon, fattigdom og politisk motivert vold.