Hvordan har kvinner som kjemper for rettferdighet opplevd møtet med rettsystemet? Hva skjer når det lovverket vi har ikke tar hensyn til kjønn, etnisitet, sosial klasse eller politisk tilhørighet? Hva betyr det for den enkelte og for samfunnet å legge ned flere tiår i å kjempe for dommer i rettsystemet etter militærregimene i Latin-Amerika?
Folket løfter sine flagg i et verdig opprør landet over. Vi står sammen og sier NOK korrupsjon, NOK straffefrihet, NOK drap og NOK til oligarki-diktaturet ledet av Juan Orlando Hernandez.
Fra LAG var vi til stede da over 600 bønder var samlet på Cordinador Nacional Agrarios landsmøte i San Alberto, Cesár 24-29 november. Ernesto Roa fra Arauca ble valgt som president mens Johana Milena Castaño fra Tolima ble visepresident. Dette er første gang i historien at en kvinne blir valgt inn i ledelsen av bondeorganisasjonen.
To kandidater har erklært valgseier. Den ene hadde ikke lov til å stille, ifølge grunnloven, den andre anerkjenner ikke resultatet på grunn av valgfusk. Tusenvis har tatt til gatene i protest. De har blitt møtt med militære, tåregass og kuler, flere er sendt til sykehus
Latinamerikapodden har intervjuet Yngve Heiret fra LAG og Evelina Sartori Valck, fra Latinamerikagrupperna Sverige , om intensivkurset i latinamerikansk politisk teori på MSTs (de jordløses bevegelse) nasjonale skole Florestan Fernandes i Brasil. Hvordan er det å studere på en internatskola i regi av MST? Hvordan skiller metodikken seg fra universitetverden? Hvordan er strukturene på skolen?
– Det er for tidlig å snakke om Colombia som en post-konfliktsituasjon. For noen urfolksgrupper og lokalbefolkning har situasjonen blitt verre. Det er ikke like stor positivitet eller like mye håp som for ett år siden, sier Silje Syvertsen.