Søndag 28. oktober ble Jair Bolsonaro (63) valgt til Brasils nye president. Bolsonaro, en tidligere militær offiser, har lovet å rydde opp i Brasils politikk etter omfattende korrupsjonsskandaler. Men bak den nye presidenten står militæret og deres historiske støttespillere.
Søndag er det klart for andre og avgjørende valgrunde i Brasil. Den ledende kandidaten Jair Bolsonaro har fått stor oppmerksomhet for sin diskriminerende retorikk. Mindre kjent er konsekvensene av hans økonomiske politikk, som vil få negative ringvirkninger for en stor og marginalisert del av landets befolkning.
Den anerkjente menneskerettighetsforkjemper Rosalina Tuyuc Velásquez (CONAVIGUA)* analyserer Guatemalas alvorlige politiske tilstand i et brev fra 18. oktober.
Samuel Amorim (22) og Pablo Neri (23) fra delstaten Pará i Brasil besøker Sunndalsøra for å lære om hvordan Hydro arbeider lokalt. «For oss er det både lærerikt og overraskende å bli kjent med Hydros lange historie i Sunndal. Lærerikt fordi vi ser hvordan organisering av arbeidere og lokalsamfunn har skapt en viktig hjørnesteinsbedrift, men også overraskende fordi vi visste ikke at selskapet har en forhistorie med forurensning også her» forteller Samuel Amorim som selv bor kun en kilometer fra et av Hydros deponi i Barcarena, Brasil.
LAG er samarbeidspartner til Oslo World i år. Vi har gratisbilletter og rabatt på billetter for våre medlemmer. Fredag 2. november kl.15:30-18:00 arrangerer vi seminar «Freedom to Resist» med deltakelse av våre sør-brigadister og artister fra Latin-Amerika. Bli med!
Med 46% av stemmene overrasket Jair Bolsonaro verden og fikk en overlegen seier i første valgrunde i Brasil. De demokratiske kreftene i Brasil har en stor oppgave foran andre valgrunde 28.oktober: de må overbevise den brasilianske befolkningen om at det finnes et alternativ.
Hydro annonserer i dag at de kommer til å stenge driften ved Alunorte og Paragominas, Pará. «Nyheten kommer som lyn fra klar himmel og ingen i lokalsamfunnet i Barcarena har hørt om dette» sier Samuel Willy dos Santos Amorim, fra Barcarena og organisasjonen for de berørte av gruvedrift (MAM).