28. april- 4. mai deltek LAG aktivist Lars Øvergaard på ei politisk skolering ved Universitetet til Kubas Kommunistparti, Ñico Lopez, saman med kameratar frå folkerørsler og venstreparti i Latin-Amerika og Karibia. Samlinga er organisert av ALBA Movimientos og El Foro de São Paulo, og tek føre seg forholdet mellom sosiale rørsler og politiske parti i den internasjonaliserte klassekampen vi står i. Her følgjer ein rapport frå første dag med innlegg, refleksjonar og samtalar om korleis vi kan bygge ei djup, brei og samstemt folkemakt for å utfordre kapitalens herredømme.
Migranter i Latin-Amerika er blant de mest sårbare gruppene i pandemitiden, både på grunn av Covid-19 og tiltakene som ble innført mot sykdommen. De får ikke statlig støtte fra verken opprinnelsesland eller landet de bor eller oppholder seg i. Nå er mange hjemløse og ser seg nødt til å bo i telt i tiden som kommer.
Foto: Demonstrasjoner mot Lenin Moreno, oktober 2019. Octavio Pedicino.
I fjor høst ble verden vitner av store demonstrasjoner mot Morenos regjering på grunn av hans godkjenning av en ny avtale med IMF. Avtalen førte til mange nyliberale reformer i landet. I dag er Ecuador et av de landene i Sør-Amerika som er hardest rammet av Covid-19. Misnøye mot Morenos regjering vokster stadig mer hver dag.
Koronasmittede pasienter og dødsfall har doblet seg den siste uken. Dårlig håndtering av utbruddet og de foreliggende sosiale og økonomiske ulikhetene forverrer krisen. Presidentene Duque og Bolsonaro gjør situasjonen enda vanskeligere for regionen som nå frykter krig i Venezuela.
Foto: Todo Noticias [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)]
Kva er problematisk med dei nyliberale handelsavtalane? Og korleis er den alternative handelsavtalen ALBA ut? LatinAmerika har møtt Heidi Lundeberg for å snakke om rettferdig, og urettferdig, internasjonal handel.
Det har blitt hevdet at nyliberalismen i Latin-Amerika døde under toppmøtet til Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) i oktober 2005, da frihandelsavtalen FTAA ble stemt ned. Hvordan kategoriserer vi da de nye høyreorienterte regjeringene som nå styrer i Brasil, Argentina, Paraguay og Peru?
Urfolk, miljøbevegelsen og småbrukere i det sørlige Amazonas kjemper mot storkapital og egne myndigheter, og nekter å selge jorda si til utvinning av kopper og gull verdt milliarder. Eksperter frykter enorme miljøødeleggelser i område med unik biodiversitet.