Under tre år etter de sjokkerende drapene på studentene Alexis og Gabriel – to unge lærerstudenter fra den rurale skolen ”Raúl Isidro Burgos” fra Ayotzinapa i delstaten Guerrero, er blodet, sorgen og raseriet tilbake på skolen. Minst fem nye studenter ble drept av politiet denne helga, nærmere 60 studenter er savnet, og over 20 hardt såret, hvorav en meldes å ha fått en alvorlig hjerneskade. Brutaliteten til det lokale politiet, som sto for angrepet, overrasker selv i Mexico, hvor vold har blitt en banal del av, og nesten på grensen til, en del av den folkelige kulturen.
Latin-Amerikagruppene ytrer sterk motstand mot de nylige angrepene mot Zapatistenes Frigjøringshær (EZLN) i La Realidad, 2. mai, der flere kamerater ble hardt skadet og en drept.
Mediekanaler i Latin Amerika har tradisjonelt vært samlet på få og mektige hender. Politikere og handelsmenn har dominert hva den jevne latinamerikaner får av informasjon. Som reaksjon på dette har det vokst frem en sterk bevegelse av frie medier for å gi et bredere og mer nyansert bilde på verden. På vårt brigadeopphold har vi møtt flere av disse uavhengige røstene.
Etter 13 år som politisk fange i Mexico er Alberto Patishtan nå fri. Gjennom rettighetsarbeidet og aktivismen Patishtan har gjort i løpet av tiden han satt fengslet har han hjulpet mange andre fanger med å få sin frihet.
Sør-Brigadist og journalist, Nestor Abel Jimenez Diaz, forteller om situasjonen for uavhengige journalister i Mexico, som preges av vold og undertrykking.
For å bedre menneskerettighetssituasjonen i Chiapas må de ansvarlige stilles for retten og fengsles, vi må ha rettferdighet, sier sør-brigadist Felipe til Amnesty Norge.
Over 100 medlemmer av den katolske urfolksorganisasjonen Las Abejas (Biene) er nå på flukt i Chiapas, Mexico. De er truet på livet og frykter en massakre.