Den gamle Antonio drømmer

Antonio drømmer at jorda som han jobber på skal tilhøre han, at svetten hans betales med rettferdighet og sannhet

Den første nyttårsdag 2014 er et 20 år siden Zapatistene kom ned fra fjellene og sa Ya basta! - Nok er nok!, og startet opprøret i Chiapas. Våpnene ble raskt lagt ned og erstattet med det som har blitt til en stor politisk bevegelse og et selvstyrt område sør i Mexico. For å markere dagen deler vi fortellingen Den gamle Antonio drømmer, av Subcomandante Marcos. 

Den gamle Antonio drømmer

Antonio drømmer at jorda som han jobber på skal tilhøre han, at svetten hans betales med rettferdighet og sannhet, han drømmer at det finnes en skole som kurerer uvitenhet og en medisin som skremmer døden, han drømmer at huset hans har lys og at bordet hans fylles opp, han drømmer at jorda hans er fri og at det er folket hans som regjerer og styrer over seg selv, han drømmer at han finner en fred med seg selv og med verden.

Han drømmer at han burde kjempe for å oppfylle denne drømmen, han drømmer at det må forekomme død for at det kan fines liv. Antonio drømmer og han våkner. 

Nå vet han hva han må gjøre. Han ser kona si huke seg over bålet og rote i det, mens han hører sønnen sin gråte. Antonio ser på solen som hilser mot øst, og han sliper macheten sin mens han smiler. En vind blåser og alt virvler opp, han reiser seg og går for å møte noen andre. Noe har fortalt han at hans ønske er ønsket til mange flere. Han skal lete etter dem.

Visekongen drømmer at jorda hans ødelegges av en så sterk vind at alt flyr av gårde, han drømmer at den han stjal tas fra ham, han drømmer at huset hans blir rasert og at kongedømmet han regjerte faller sammen. Han drømmer og sover ikke. Visekongen går til føydalherrene, og de sier at de drømmer det samme. Visekongen slapper ikke av, og han går og snakker med legene sine. Sammen avgjør de at det skyldes indiansk heksekunst, og bestemmer at han bare med blod kan frigjøre seg fra denne forbannelsen. Dermed gir visekongen ordre om å drepe og fengsle, og han bygger flere fengsler og brakker. Men drømmen fortsetter å holde ham våken.

I dette landet drømmer vi alle. Nå har øyeblikket kommet for å våkne.

Fortellingen er hentet fra De andre historiene, som du kan bestille her. 

Land