Zapatistenes karavane til Europa
Den autonome urfolksbevegelsen, Zapatistene, har i 26 år bygget autonomi (selvstyre) i Chiapas, sør-Mexico. Nå kommer de til Europa for å lære og for å støtte opp om anti-kapitalistiske, anti-patriarkalske og anti-fascistiske kamper til forsvar for jord, liv, demokrati og frihet.

I tillegg kommer det representanter fra den nasjonale urfolkskongressen (CNI). Hele delegasjonen vil i hovedsak bestå av kvinner. Her kan du lese kommunikeer fra zapatistene om karavanen – som skal gå over hele verden - og bakgrunnen for den.

Zapatistene er hardt presset i sine områder. Paramilitære aktiviteter er økende, spesielt nå den siste tiden i skyggen av pandemien og i fraværet av internasjonale og nasjonale fredsobservatører. Likevel -og kanskje også derfor- tar de dette steget ut av sine selvstyret områder for aller første gang i en offisiell oversjøisk reise. Dette betyr både at politiske nettverk i Europa kan bli styrka, men det betyr også at deres områder er mer sårbare. Samarbeidet, om både reisa, men også om sikkerheten i Chiapas, er en hovedoppgavene til det europeiske nettverket av politiske- og solidaritetsorganisasjoner som nå organiserer karavanen. LAG Norge, gjennom Chiapasgruppa er en del av denne koordineringen.

Nettverket ha siden i høst organisert jevnlige møter med flere hundre små og større kollektiver og organisasjoner i Europa. Felles nevnere er grenseløse kamper, solidaritet med statsløse, selvråderett, kapitalistisk utbytting og konsekvensene av kolonisering – i begge ender av karavanens reisevei. Den planlagte ankomsten – og reisen - sammenfaller med datoen for den såkalte koloniseringen av Latin-Amerika.

Sommeren 2021 vil det være duket for aktiviteter der zapatistene skal delta rundt om i Europa. 13.august skal alle samles i Madrid.

Alle datoer og planlegging avhenger av vaksinering, reisetillatelse og sikkerhet for alle som er med. Dermed er fleksibilitet og improvisasjon en del av forutsetningen for alle som er med og planlegger.

En delegasjon fra karavanen av zapatister og representanter fra CNI vil også kommer til Norge og Sápmi. Chiapasgruppa koordinerer møter med ulike organisasjoner, og i lengere tid har det blitt planlagt en stor del av besøket i samiske områder i solidaritet med deres kamp for selvråderett innenfor nasjonalstatene. I tillegg ser vi på Sápmi – og de nordiske nasjonalstatene som en region hvor vi gjør felles koordinering. Zapatistenes karavane sammenfaller også med den danske koloniseringen av Grønland.

Vil du bidra?

Flere, både fra LAG, fra andre organisasjoner, kunstnergrupper, teaterfolk, bønder, studenter, individer og flere til, har vært med på jevnlige møter siden før jul. De foregår på zoom så geografisk plassering har ikke noe å si. Om du vil være med på storkoordineringsmøter så ta kontakt med chiapasgruppa@gmail.com.

Man kan være med å bare lytte, ikke tenkt at terskelen er høy eller at din manglende kunnskap om zapatistene er et hinder. Vi organiserer jevnlige skoleringer, både planlagte og etter behov for de som vil vite mer om zapatistene og hvordan de i tre tiår har kjempet for selvråderett og mot kapitalismens ødeleggelser i Chiapas – i Mexico og i verden. Her finner du LAGs lunsj-strøm med Yngve Heiret om Chiapas og zapatistene fra desember 2020.

Vi har også en kjernegruppe som jobber tett med det europeiske nettverket, med alt fra agenda, kommunikasjon, økonomi etc. Har du tid og kapasitet er vi veldig takknemlig for alle ekstra krefter inn her. Ta kontakt med oss!

Om du har lite med tid men likevel lyst å bidra, eller om du har tid, og ekstra penger å rutte med så har vi en kontinuerlig innsamling på gang. Før jul samlet vi inn over 60 000 som vi har sendt som et bidrag til reiseutgifter, men vi trenger mer til både zapatistenes oversjøiske reise og for aktiviteter i både denne siden av Atlanteren.

Her kan du bidra enten ved å gi et frivillig beløp, kjøpe boka "De andre historiene", brettspillet om autonomi eller munnbind laget med motiv spesielt for den aller første oversjøiske karavanen til våre kamerater i Chiapas.

Munnbind

munnbind


Nå kan du forhåndsbestille dette unike munnbindet - laget med motiv spesielt for zapatistens karavane. Den kan kjøpes for 100 NOK eller det du kan gi av ekstra midler. Vi mottar munnbindene i mars, så det er bare å bestille allerede nå!

Søk opp vår Vipps-konto 702432 og betal for "munnbind". Send videre en e-post til chiapasgruppa@gmail.com med kontaktinfo og adresse. Har du ikke mulighet til å betale med Vipps, så skriv dette i e-posten.

Brettspill om autonomi

Kommende brettspill om territoriell kamp. Poenget er ikke å vinne over hverandre, men å samarbeide om å opprettholde autonomien ved at hver spiller klarer å gjennomføre et av de 13 kravene zapatistene har opprettholdt siden 1. januar 1994 i hvert sitt autonome senter, eller caracol (sneglehus). Designet er laget av den meksikanske kunstneren Gran Om. Pris: 500 NOK eller det du kan gi av ekstra midler.

Brettspill zapatistene

Boka "De andre historiene" – eventyr fra Chiapas
Oversatt av solidaritetsbrigaden til Chiapas i 2012. Den kan kjøpes for 100 NOK eller det du har av slanter i din digitale lommebok.

Eventyrboka
Eventyrbok 2

Hvordan bestille og betale?
Søk opp vår Vipps-konto 702432 og markere betalingen med det du ønsker å bestille. Send videre en e-post til chiapasgruppa@gmail.com med kontaktinfo og adresse. Hvis du ikke har muligheten til å betale med Vipps, så skriv dette i e-posten og vi vil organisere betaling via konto.