Latinamerikanske fengsler er overfylte og uhygieniske, og de innsatte bor under umenneskelige forhold. Menneskerettighetsorganisasjoner ber om at regjeringer slipper ut innsatte med lite tid igjen å sone, og føre over ikke-voldelige i risikogrupper til husarrest for å unngå dødsfall.
Mens WHO advarer om at Sør-Amerika blir pandemiens nye episenter, er det urbefolkningen som er den mest utsatte gruppen grunnet historiske og strukturelle ulikheter. Urfolk i Sør-Amerika står overfor en enorm krise med pandemien og er i fare for å forsvinne helt. Det internasjonale samfunnet er nødt til å handle nå.
Mandag 04.mai ble Carlos Andrés Sánchez myrdet i Tibú kommune i fylke Norte de Santander. Han er en av 85 sosiale ledere som hittil i 2020 har blitt drept. Koronakrisen har intensivert en allerede spent situasjon i Colombia.
Koronasmittede pasienter og dødsfall har doblet seg den siste uken. Dårlig håndtering av utbruddet og de foreliggende sosiale og økonomiske ulikhetene forverrer krisen. Presidentene Duque og Bolsonaro gjør situasjonen enda vanskeligere for regionen som nå frykter krig i Venezuela.
Marco Rivadeneira, landsstyremedlem i CNA (Coordinador Nacional Agrario), LAGs samarbeidspartner i Colombia , ble drept torsdag 19.mars. Drap på sosiale ledere fortsetter i landet, og truer fredsprosessen. Dette advarte Colombiaforum statssekretær Aksel Jakobsen om på et internt møte for få dager siden .
Mens studenter i Colombia okkuperer universitetet og streiker i kampen mot trakassering, vold og nyliberalistiske reformer, venter vi i Norge at byråkratiet skal rydde opp. Hvor har det blitt av den radikale feministiske studentbevegelsen?
ELN og EPL kjemper for kontroll over Catatumbo, en strategisk grenseregion med Venezuela i nordøstlige Colombia. Sivilbefolkningen, som er innestengt i området uten mat og transport, krever at disse to geriljagruppene stopper denne krigen og respekterer humanitær folkerett.
Over tre år er gått siden det omfattende fred- og forsoningsarbeidet i Colombia kulminerte i en fredsavtale. To nye colombianske spillefilmer beskriver bruddstykker av brutaliteten fra den femti år lange borgerkrigen.
21 sosiale ledere og 2 demobiliserte FARC-medlemmer har blitt drept så langt i 2020. Landets militære styrker anklages igjen for ulovlig etterretningsvirksomhet mot opposisjonen, journalister og høyesterett, og gjeninnføring av «body count»-politikk (falsos positivos)