Matsuverenitet løftes fram av den internasjonale småbrukarbevegelsen Via Campesina som svar på verdens falitterklærte matsystem. Matsuverenitet handler, kort fortalt, om folk og lands rett til å bestemme sin egen landbruks- og matpolitikk som er økologisk, sosialt og økonomisk tilpasset deres spesielle betingelser, og internasjonal handel kommer bak nasjonal selvforsyning på prioriterings lista. I Norge har politikerne lovet å løfte norsk selvforsyning fra 40 til 50 %, men på hvilke premisser?
Med dagens kurs bevitner vi at gårdsbruk legges ned daglig, og i stedet for å benytte oss av våre rike utmarksressurser, baseres store deler av matproduksjonen på importerte fôrråvarer. Utmarka må også gang på gang vike for ulike utbyggingsprosjekter.
Også samiske områder undervurderes, både som essensielt for videreføring av tradisjoner, kultur og levemåte, men også som viktige i et matsuverenitetsperspektiv og for nasjonal selvforsyning. Samtidig er vi mange folk og organisasjoner som er opptatt av dette, men hvordan kan vi styrke samarbeidet for å få en mer helhetlig tilnærming til mat?
Det blir panelsamtale og enkel matservering.
