Markering for 50 år siden kuppet i Chile

I år er det 50 år siden Chile ble utsatt for et blodig statskupp mot Salvador Allendes demokratisk valte regjering ledet av hærsjef Augusto Pinochet og hans militærjunta. I den anledning har LAG sammen med et bredt spekter av organisasjoner og ildsjeler gått sammen for å lage for å markere denne historiske hendelsen gjennom mange ulike arrangementer.

Til sammen er LAG en del av Komiteen for markering av 50 år siden kuppet i Chile.

Fra 16. september til og med 23. september vil chilenere i Norge, aktivister fra solidaritetsbevegelsen for Chile, fagforeninger, Latin-Amerikagruppene i Norge og urfolksorganisasjonen Rapmo Norge markere 50-årsminnet med kultursamlinger, konferanser og debatter.

Militærkuppet ble iscenesatt av USA og chilensk overklasse. I løpet av det 17 år lange diktaturet blei 3000 personer drept, mange tusen ble fengslet og torturert og over 1 million måtte flykte ut av landet. 5700 av dem kom til Norge.

En god del av de første som kom, ble reddet av Norges daværende ambassadør i Chile, Frode Nilsen.

Nyliberalismen ble innført under diktaturet. Det reiste seg en sterk internasjonal solidaritetsbevegelse i protest mot det brutale militærdiktaturet og mot den rolle USA spilte i forbindelse med kuppet.

Også i Norge var det et bredt og aktivt solidaritetsarbeid, hvor fagbevegelse, politiske partier, kristne bevegelser og humanitære organisasjoner deltok, sammen med tusener av aktivister over hele landet.

Båndene med Chile er fortsatt levende i Norge. Vi markerer de 50 årene for å ikke glemme og for at det aldri skjer igjen. Her er arrangementene komiteen arrangerer i Oslo:

Land