Solidarietsarbeid med Chile i Norge

Velkommen til en samtale om betydningen av solidaritetsarbeidet mellom Norge og Chile. Det blir to panelsamtaler.

Første panel består av unge norsk-chilenere som vil fortelle om hva Chile betyr for dem og hvordan deres foreldres bakgrunn har preget dem. Panelet består av:

  • Alexandra S. Larsen,
  • Marcela Montserrat Fonseca Bustos,
  • Valentina Soto Aguila
  • og Sebastian Maira Johansen.'

Den andre panelsamtalen er med chilenske og norske aktivister om hvorfor og hvordan de engasjerte seg i solidaritetsarbeidet mellom Norge og Chile. Panelet består av:

  • Petter Nore,
  • Beate Thoresen,
  • Rodolfo Rojas
  • og Ragnar Øvergaard Aas

Arrangementet er åpent og gratis for alle.

---------

Dette arrangementet er en del av en serie av arrangementer i forbindelse med markeringen av 50 år siden kuppet i Chile. Fra 16. september til og med 23. september vil chilenere i Norge, aktivister fra solidaritetsbevegelsen for Chile, fagforeninger, Latin-Amerikagruppene i Norge og urfolksorganisasjonen Rapmo Norge markere 50-årsminnet med kultursamlinger, konferanser og debatter.

Den 11.september er det 50 år siden det blodige militærkuppet mot Salvador Allendes demokratisk valgte regjering. Militærkuppet ble iscenesatt av USA og chilensk overklasse. I løpet av det 17 år lange diktaturet blei 3000 personer drept, mange tusen ble fengslet og torturert og over 1 million måtte flykte ut av landet. 5700 av dem kom til Norge.
En god del av de første som kom, ble reddet av Norges daværende ambassadør i Chile, Frode Nilsen.

Nyliberalismen ble innført under diktaturet. Det reiste seg en sterk internasjonal solidaritetsbevegelse i protest mot det brutale militærdiktaturet og mot den rolle USA spilte i forbindelse med kuppet.

Også i Norge var det et bredt og aktivt solidaritetsarbeid, hvor fagbevegelse, politiske partier, kristne bevegelser og humanitære organisasjoner deltok, sammen med tusener av aktivister over hele landet.
Båndene med Chile er fortsatt levende i Norge. Vi markerer de 50 årene for å ikke glemme og for at det aldri skjer igjen. Komiteen for markering av 50 år siden kuppet i Chile inviterer deg til å delta på våre aktiviteter.

27. september, kl. 18:00
Komiteen for markering av 50 år siden kuppet i Chile
Internasjonalen, Oslo
Facebook