Nyliberalismen i Chile: Fra Pinochet til idag

Velkommen til et debattmøte som handler om nyliberalismen i Chile som vil ta for seg periode fra kuppet til Pinochet i 1973 til dagens Chile.

Med oss til å diskutere er innlederne:

  • Stefan de Vylder, økonom og forfatter
  • Ivar Hippe, forfatter og journalist
  • Natalia Zubillaga, Leder og hovedtillitsvalgt NTL UiO

Arrangementet er åpent og gratis, og er en del av en serie av arrangementer i forbindelse med markeringen av 50 år siden kuppet i Chile. Fra 16. september til og med 23. september vil chilenere i Norge, aktivister fra solidaritetsbevegelsen for Chile, fagforeninger, Latin-Amerikagruppene i Norge og urfolksorganisasjonen Rapmo Norge markere 50-årsminnet med kultursamlinger, konferanser og debatter.

Den 11.september er det 50 år siden det blodige militærkuppet mot Salvador Allendes demokratisk valgte regjering. Militærkuppet ble iscenesatt av USA og chilensk overklasse. I løpet av det 17 år lange diktaturet blei 3000 personer drept, mange tusen ble fengslet og torturert og over 1 million måtte flykte ut av landet. 5700 av dem kom til Norge.

En god del av de første som kom, ble reddet av Norges daværende ambassadør i Chile, Frode Nilsen.

Nyliberalismen ble innført under diktaturet. Det reiste seg en sterk internasjonal solidaritetsbevegelse i protest mot det brutale militærdiktaturet og mot den rolle USA spilte i forbindelse med kuppet.

Også i Norge var det et bredt og aktivt solidaritetsarbeid, hvor fagbevegelse, politiske partier, kristne bevegelser og humanitære organisasjoner deltok, sammen med tusener av aktivister over hele landet.

Båndene med Chile er fortsatt levende i Norge. Vi markerer de 50 årene for å ikke glemme og for at det aldri skjer igjen. Komiteen for markering av 50 år siden kuppet i Chile inviterer deg til å delta på våre aktiviteter.

19. september, kl. 17:00
Komiteen for markering av 50 år siden kuppet i Chile inviterer
Internasjonalen, Oslo
Facebook