Feriepakke sommer 2019

Foto: IMDb

Foto: IMDb

Fellesferien har kommet, men fortvil ikke! Her får du LAGs feriepakke: en samling av filmer, tv-serier, podcast og litt mer, skreddersydd for dem som vil unngå Latin-Amerikaabstinenser i sommerferien.

På kanten av demokrati

Politisk dokumentar

Land: Brasil

Regissør: Petra Costa

Tilgjengelig på Netflix

Trailer

Hvordan havnet Brasil i hendene på den undertrykkende ultra-konservatismen til presidenten Jair Bolsonaro? Det er et spørsmål som mange stiller seg i dag. I sin dokumentarfilm «På kanten av demokrati» svarer Petra Costa på dette spørsmålet med en kunstnerisk gjennomgang av Brasils nylige politiske historie, fra et unikt perspektiv. Filmen er en fortelling om hvordan de nye generasjonene omfavnet drømmen om demokrati etter diktatur, og hvordan denne drømmen ble til et mareritt. Du får servert spennende bilder, eksklusive intervjuer med sentrale figurer som Lula og Dilma, og faktabaserte forklaringer preget av regissørens private historie som er tett knyttet til landets historie. Utvilsomt et av LAGs beste ferietips i år.



Usynlege heltar

Dramaserie basert på virkelige hendelser

Land: Chile

Tilgjengelig på NRK

Trailer

Helsinki 1972: en uerfaren diplomat har blitt sendt til Chile, han var den beste kandidaten av de kun to som kunne spansk i det finske utenriksdepartementet. Santiago 1973: et militærkupp som endret verden. I seks historiebaserte episoder viser denne glimrende serien de etiske utfordringene som diplomatene møtte under Pinochets kupp. Hva gjør man når menneskeliv står på spill, mens politiske beslutninger i et fjernt land prioriterer geopolitikk? En tv-serie som tar oss nærmere til et av verdens viktigste politiske vendepunkt i det 20. århundrets historie, og som stiller aktuelle og avgjørende spørsmål om den internasjonale rollen til nordiske land i en verden full av katastrofer og ekstremismer.



On the frontline: why has environmental journalism become so dangerous?

Podcast «Today in Fokus», av The Guardian

Land: Guatemla

Tilgjengelig på Spotify

Guatemala. Miljøjournalistikk har blitt det farligste feltet i journalisme etter krigsjournalistikk. The Guardian snakker med India Rakusen om «Green Blood», en forskning ledet av Forbidden Stories, som viser hvordan journalister som rapporterer om miljøspørsmål over hele verden blir trakassert, fengslet og drept.



A Twelve-Year Night

Film basert på virkelige hendelser

Land: Uruguay

Regissør: Álvaro Brechner

Tilgjengelig på Netflix

Trailer

Undertrykkelsen etter militærkuppet er brutal og nådeløs. Den uruguayanske militærjuntaen forsøker å utrydde alle form for motstand. José Mujica, Eleuterio Huidubro og Mauricio Rosencof er de mest sentrale lederne fra geriljagruppen Tupamaros som har blitt fengselet. A Twelve-Year Night er den mest gripende fengselsfilmen du får se på lenge. Filmen klarer å ta deg inn i fengselscellene sammen med disse fangene, og på mesterlig vis skildre den klaustrofobiske og dehumaniserende torturen som de måtte gå gjennom i 12 lange år. Denne filmen handler ikke om politikk, men om menneskelig grusomhet i sin ytterste form. Regissøren Álvaro Brechner tilbyr en ny måte å fortelle Latin-Amerikas politiske katastrofer på, hvor det menneskelige står sentralt og går foran ideologi.



Mexico 68

Radiodokumentar

Land: Mexico

Regissør: Ingrid Fadnes

Tilgjengelig på NRK

1968-bevegelsen har satt historiske spor, men det er ikke alle historiene vi hører om. I juli 1968 begynte studentbevegelsen i Mexico å organisere seg for fullt og kravet om demokratiske rettigheter var ufravikelig. Flere universiteter gikk ut i nasjonalstreik, brigader ble organisert, kvinner tok politiske verv og studentbevegelsen fikk stadig større oppslutning. Høsten 1968 skulle sommer-OL arrangeres i Mexico, og i Latin-Amerika, for aller første gang. Mexicos president, Gustavo Diaz Ordáz, hadde verdens øyne på seg... «Mexico 1968» er en radiodokumentar om den mørkeste natten før OL-ilden ble tent i Mexico by den 12. oktober, og handler om et før og etter i Mexicansk historie.

Sekretariat