Latin-Amerikagruppene i Norge

Land i Latin-Amerika

Foto: Kristin Sandberg
Guatemala

Guatemala

I Guatemala, et land med mangfoldig kultur og natur, foregår det en kamp om ressursene. En kamp som urfolket taper mot en liten elite. Den fattige befolkningen ruster også opp mot en relativt ny trussel: Klimaendringene som allerede rammer hardt.
Les artikkelen

Fakta:

Hovedstad: Guatemala by
Befolkning: 17,92 millioner (2020)
Forventet levealder: 74 år (2020)
Spedbarnsdødelighet: 26 per 1000 (2018)
BNP per innbygger (PPP): 4 620 US dollar (2016)
Religion: Katolisisme 42,6%, protestantisme 25,8%, Pinsebevegelsen 16,1%, andre (inkludert urfolksreligioner som maya 4,2%, ikke-religiøse 11,3% (2015)
Offisielle språk: Spansk
Myntenhet: quetzal
Eksportartikler: Kaffe, sukker, olje, klær, bananer, frukt og grønnsaker, kardemomme, edelstener og metaller, elektrisitet.
Regionale forbindelser: Medlem av CELAC, CAFTA-DR, OAS, Pacific Alliance, PetroCaribe, (observatør), Union LatinaNorske aktører i Guatemala:

Direkteinvesteringer i Guatemala økte med 56% i 2008. Investeringene var først og fremst i vannkraft, gruvedrift, oljeutvinning og utvikling av afrikansk palmeolje. Norsk eksport til Guatemala utgjorde i 2014 121 millioner kroner. Norges viktigste eksportvarer til Guatemala er kunstgjødsel, kjøretøy og sjømat. Importen fra Guatemala beløp seg i 2014 til 138 millioner kroner. De viktigste importvarene fra Guatemala er kaffe og grønnsaker, hovedsakelig erter. Den eneste norske bedriften med tilstedeværelse i Guatemala i dag er Yara, men Norfund har en rekke investeringer i landet.
Les mer

Norfund:

  • Fichosa: Norfund investerte i Fichosa Honduras i 2012, og fulgte i 2013 opp med et lån til selskapets aktivitet i Guatemala. Fichosa kjøpte da 90% av Banco American Guatemala, som vi være utgangspunktet for utviklingen av Ficohsa Guatemala. I følge Norfund.no vil Norfunds lån kun bli brukt til å finansiere utlån til SMBer og derfor øke deres tilgang til finansiering i Guatemala.
  • ARREND Guatemala: ARREND er et leasingfirma etablert i 1994 som skal tilby leasing av maskiner og kjøretøyer til små og mellomstore bedrifter i Guatemala. ARREND fokuserer på sukker, handel og anleggsindustri. 
  • San Antonio:  Norfund finansierte San Antonio, Guatemalas første vindmøllepark, omtrent 25 km sør for Guatemala By sørøst for vulkanen Pacaya. Parken har en kapasitet på 53.8 MW. Norfund samarbeider med CIFI, Centrans Energy Services Inc, Victoria Corp CABEI, GyT Continental and Banco Agromercantil. Vindturbinene blir levert av danske Vestas som også driver parken de første årene. Lånet fra Norfund er nå tilbakebetalt.

Yara: 

Norsk Hydro har hatt tilstedeværelse i Guatemala siden 1969 med salg av kunstgjødsel, nå gjennom Yara. Yara er i dag den eneste norske bedriften med egen representasjon i Guatemala. 

Bama importerer grønnsaker fra Guatemala (Bl. A. sukkerrter fra San Louis Sibilia) 

Dole importerer kaffe fra Guatemala

Solberg Hansen importerer kaffe fra gårdene:

  • La Providencia
  • El Socorro Maracaturra

Kaffebrenneriet importerer kaffe fra Guatemala (bl. A fra Juan Luis og farmen La Merced)

 

Oljefondet

Per 2016 har oljefondet ingen investeringer i selskaper registrert i Guatemala. 

Selskaper med investeringer fra SPU som driver gruvedrift i Guatemala:

Goldcorp (eier 40% av aksjene i Tahoe Resources som driver gruven Escobal i  San Rafael de Las  Flores). Flere av prosjektetne GoldCorp er involvert i Guatemala. I følge ambassaden i guatemala trakk SPU seg ut at Tahoe Resources i 2015.

 

Kilder: http://www.nbim.no/no/holdingsdata/fi_2015_country.pdf      

Sektorer

Aktører

Nyheter fra Guatemala: