Latin-Amerikagruppene i Norge

Land i Latin-Amerika

Foto: Audun Huseby
Nicaragua

Nicaragua

Sandinistpartiets dominans i nicaraguansk politikk er tilsynelatende uutfordret. Sosiale reformer fører til stor oppslutning rundt president Daniel Ortega, mens opposisjonen famler. Samtidig snevres rommet for sivilt samfunn og kritikere til regjeringen inn.
Les artikkelen

Fakta:

Hovedstad: Managua
Befolkning: 6,62 millioner (2020)
Forventet levealder: 74 år (2020)
Spedbarnsdødelighet: 18 per 1000 (2018)
Religion: Katolisisme 49,1 %, Protestantisme 18,8%, Pinsemenigheten 15,4%, andre 7,9 %, ikke religiøse 8,8% (2015)
Offisielle språk: Spansk
BNP per innbygger (PPP): 1 913 US dollar (2019)
Myntenhet: Cordoba
Viktigste eksportartikler: Kaffe, storfekjøtt, gull, sukker, peanøtter, skalldyr, tobakk, sigarer, bilbelter, tekstiler, klær, bommul. 
Regionale forbindelser: Medlem av ALBA, CAFTA, CELAC og OASNorske aktører i Nicaragua:

Det er få norske investeringer i Nicaragua per i dag men Norfund er tilstede med investeringer i teakproduksjon (Across Forest AS) og finans (FDL, Lafise Nicaragua). Statoil gikk i mai 2015 inn i Nicaragua sammen med Petronic med fire lisenser utenfor Nicaraguas stillehavskyst. Statoil har en eierandel på 85% i lisensene. Yara har ved hjelp av Cisa Agro skaffet seg en betydelig markedsandel for kunstgjødsel i Nicaragua.

Sektorer

Aktører

Nyheter fra Nicaragua:

Foto: Marcha Juntos Somos un volcán, 12.07.2018. Foto: El arzobispo

Foto: Marcha Juntos Somos un volcán, 12.07.2018. Foto: El arzobispo

Organisasjonsfrihet på Nicaraguas østkyst

«Det har aldri vært lett for meg å være en åpen motstander mot Frente Sandinista (FSLN) som har startet diktaturet i Nicaragua. Forskjellen er at forfølgelsen var ikke så åpenbar som den er nå»
Les mer
Foto: Palácio do Planalto på Flickr

Foto: Palácio do Planalto på Flickr

Koronautbrudd i Latin-Amerika på vei til å bli en katastrofe

Koronasmittede pasienter og dødsfall har doblet seg den siste uken. Dårlig håndtering av utbruddet og de foreliggende sosiale og økonomiske ulikhetene forverrer krisen. Presidentene Duque og Bolsonaro gjør situasjonen enda vanskeligere for regionen som nå frykter krig i Venezuela.
Les mer

Dødeleg opprør i Nicaragua

Tekst av Kai Viljar Eidsvik, student i León, Nicaragua og aktivist i Latin-Amerikagruppene i Norge og Silje Hvilsom Kvanvik, solidaritetsbrigadist til Nicaragua i 2013 og aktivist i Latin-Amerikagruppene i Norge.
Les mer