Latin-Amerikagruppene i Norge

Land i Latin-Amerika

Foto: Jorge Mejía Peralta (CC BY 2.0)
Nicaragua

Nicaragua

Nicaragua har utviklet seg fra en håpefull revolusjonær prosess til en autoritær og isolert stat under ledelse av Daniel Ortega og Rosario Murillo, hvor sivilsamfunnet og meningsytring har blitt sterkt begrenset
Les artikkelen

Fakta:

Hovedstad: Managua
Befolkning: 6,62 millioner (2020)
Forventet levealder: 74 år (2020)
Spedbarnsdødelighet: 18 per 1000 (2018)
Religion: Katolisisme 49,1 %, Protestantisme 18,8%, Pinsemenigheten 15,4%, andre 7,9 %, ikke religiøse 8,8% (2015)
Offisielle språk: Spansk
BNP per innbygger (PPP): 1 913 US dollar (2019)
Myntenhet: Cordoba
Viktigste eksportartikler: Kaffe, storfekjøtt, gull, sukker, peanøtter, skalldyr, tobakk, sigarer, bilbelter, tekstiler, klær, bommul. 
Regionale forbindelser: Medlem av ALBA, CAFTA, CELAC og OASNorske aktører i Nicaragua:

Det er få norske investeringer i Nicaragua per i dag men Norfund er tilstede med investeringer i teakproduksjon (Across Forest AS) og finans (FDL, Lafise Nicaragua). Statoil gikk i mai 2015 inn i Nicaragua sammen med Petronic med fire lisenser utenfor Nicaraguas stillehavskyst. Statoil har en eierandel på 85% i lisensene. Yara har ved hjelp av Cisa Agro skaffet seg en betydelig markedsandel for kunstgjødsel i Nicaragua.
Les mer

Sektorer

Aktører

Nyheter fra Nicaragua:

Foto: Foto: Smokeonthewater, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Foto: Foto: Smokeonthewater, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Nicaragua - Et glemt diktatur

Ytringsfriheten og menneskerettighetene blir truet og innskrenket i mange land – også i Nicaragua. Den nicaraguanske poeten, forfatteren og PEN-leder Gioconda Belli, har siden 2021 levd i eksil i Spania.
Les mer

– Ikke gi dem penger!

Aktivister fra en nicaraguansk organisasjon for urfolk og afroetterkommere har en tydelig melding til det internasjonale samfunnet: Unngå å donere penger til nicaraguanske bistandsprosjekter. Flere hundre ideelle organisasjoner blir nå lagt ned, og utenlandske organisasjoner må forlate landet, i en prosess som har akselerert våren 2022.
Les mer
Foto: Jorge Mejía peralta/Flickr/CC BY 2.0

Foto: Jorge Mejía peralta/Flickr/CC BY 2.0

Nicaraguas folk trenger vår støtte i kampen mot et nytt diktatur!

I november skal det være presidentvalg i Nicaragua. Daniel Ortega stiller til valg for å ‘vinne’ for fjerde gang. Tvang, trusler og vold er de siste virkemidlene Ortega har for å holde seg ved makten og kneble opposisjonen. Den siste måneden er 25 regimekritikere og pre-presidentkandidater fengslet. Nicaragua-gruppa i Latin-Amerikagruppa i Oslo ber regjeringen og de politiske partiene om å legge press på regimet og støtte opposisjonen mot utviklingen av et nytt diktatur.
Les mer