Sammen med en rekke europeiske sivilsamfunnsorganisasjoner, har vi signert et brev med forespørsler til FNs sikkerhetsråd i forbindelse med deres besøk til Colombia i februar 2024.
Det har gått ett år etter de store protestene i Colombia og rundt 211 unge demonstranter satt fortsatt i fengsel. Men på grunn av president Gustavo Petro ble flere av demonstrantene løslatt før jul.
Aktvist Jessica Buendia beskriver to ulike måter man ser på vold i Colombia
Adriana Sossa og Luís Guillermo Pinzón begge medlemmer av LAG Stavanger. Kom til Norge i 1989 som flykninger fra krigen i Colombia. De har nå bidratt med vitnesbyrd til Sannhetskommisjonen i Colombia sitt arbeid blant colombianske krigsofre i Norge. Sannhetskommisjonens rapport ble nylig lansert. Under finner dere Guillermos innlegg:
Adriana Sossa og Luís Guillermo Pinzón begge medlemmer av LAG Stavanger. Kom til Norge i 1989 som flykninger fra krigen i Colombia. De har nå bidratt med vitnesbyrd til Sannhetskommisjonen i Colombia sitt arbeid blant colombianske krigsofre i Norge. Sannhetskommisjonens rapport ble nylig lansert. Under finner dere Adriana Sossas innlegg:
LatinAmerika#2 2021 - AUTONOMI: Siden 28. april har tusenvis av colombianere protestert i gatene mot president Ivan Duque og hans regjering, mot politivold og mot regjeringens helse-, utdannings- og skattepolitikk. Til tross for at regjeringen har forsøkt å slå protestene ned med militære midler, fortsetter demonstrasjonene i store deler av landet. FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, krever gransking av sikkerhetsstyrkenes voldsbruk mot demonstranter. Ifølge en rapport fra Human Rights Watch, er 68 personer drept, over 1100 er såret og 115 er savnet.
– Et historisk valg! 19. juni 2022 var det klart for andre runde av presidentvalget i Colombia. Gustavo Petro og Francia Márquez gikk av med seieren med 50.4% av stemmene. Det er første gang venstresiden har vunnet valget.