Om å surfe på en bølge av so­sia­lis­tiske tårer

Foto: Foto: Oliver Kornblihtt / Mídia NINJA

Foto: Foto: Oliver Kornblihtt / Mídia NINJA

Hvordan skal egentlig venstresida takle en høyreside som gir fullstendig faen?

Først på trykk i Klassekampen 01.06.2024

Viva la libertad carajo! Leve friheten, for faen! Leve friheten, for faen! smalt det mellom veggene til arenaen Palacio Vistalegre i Madrid, da 11.000 ultrakonservative politikere og støttespillere var samlet til konferansen Europa Viva 24 i midten av mai. Ordene kom fra Argentinas president Javier Milei. Talen hans fikk salen til å vibrere av oppstemt applaus og kamprop. Spanias statsminister Pedro Sánchez, derimot, så rødt. Dagen derpå kalte han tilbake den spanske ambassadøren i Argentina.

Europa Viva er ytre høyres yngleplass. Konferansen arrangeres av Spanias ytre høyre-parti Vox med leder Santiago Abascal i spissen. Etter brakvalget i 2019 da Vox ble Spanias tredje største parti, har oppslutningen gått litt ned. I 2023 tapte de 19 seter i nasjonalforsamlingen. Dermed var årets konferanse, den tredje i rekka, en viktig arena for Vox og deres allierte.

I norske medier har konferansen misvisende blitt omtalt, i små notiser, som «landsmøtet til det spanske ytre høyre-partiet Vox», men i realiteten var dette noe mye større. Årets Europa Viva var ikke bare startskuddet forVox’ valgkamp mot Europaparlamentsvalget den 9. juni, den var også en forbrødring av ytre høyres globale allianse. Inn fløy deltakere fra Europa, USA, Latin-Amerika og Israel. Et av konferansens høydepunkt var definitivt Javier Milei, den selvproklamerte løven som, ifølge han selv, «surfer på en bølge av sosialistiske tårer». I tillegg til den argentinske rabulisten, deltok Frankrikes Marine Le Pen, Ungarns Viktor Orbán, Italias Giorgia Meloni, Argentinas Javier Milei, Polens Mateusz Morawiecki og Israels Amichai Chikli.

Javier Milei var altså on fire. Han entret scenen syngende og forlot den til stående applaus. Kritikken som haglet, prellet av. Milei har fått kritikk på hjemmebane for å ikke møte verken Sánchez eller kong Felipe VI, som tross alt er Spanias offisielle representanter, men Milei har svart at han heller vil møte viktige næringslivsledere. Dette tjener Argentina mer, ifølge ham.

Det er fem måneder siden Milei tok fatt på presidentembetet i Argentina. De fem månedene har vært preget av store protester mot massive kutt i offentlig sektor. Landets inflasjon er nå høyest i verden, på 287 prosent, og argentinerne sliter med å få endene til å møtes. Men dette er en del av Mileis langsiktige plan. Han varsla før valget en økonomisk sjokkterapi og sjokkterapi har argentinerne fått. Og samtidig som fattigdommen øker og det mobiliseres for å bevare de offentlige universitetene, blir Milei hyllet som en veiviser av det globale ytre høyre på en arena i Europa.

«Kritikken som haglet, prellet av»

Til tross for nasjonale ulikheter, har ytre høyre klart å samle seg rundt noen felles mål, eller fiender. De er mot abort, feminister og offentlige velferdstjenester og de er for den kapitalistiske markedsøkonomien. Slagordet «Leve friheten, for faen!» er kapitalismens frihet, mens sosialismen vil «lede til slaveri og død».

Oppslutningen om ytre høyre må ikke bare forstås gjennom hatet de formidler, men også den nerven de treffer. Ytre høyre våkner til liv når kapitalismens motsetninger blir for store, for synlige, og det kan bli fare for systemiske endringer. Vi lever i en sånn tid. Folk er frustrerte, redde og sinte og leter etter politiske prosjekter som svarer på bekymringene. Og de lar seg fortrylle av utradisjonelle politikere.

Ytre høyre tilbyr svar. Sinne kan gjenspeiles i taler (bare se Milei snakke om sosialisme på Youtube). Frykt kan gjenspeiles i enkeltpolitikeres sårbarhet og feilbarlighet (ja, det er sårbart av Simen Velle å snakke om rusproblemene sine). Frustrasjon kan gjenspeiles i hatretorikk mot sosialister, feminister, skeive og flyktninger.

Milei nøyer seg ikke med å snakke om sitt hat mot sosialistene. Han drar hele veien til Spania og fornærmer sosialdemokraten fra Det spanske sosialistiske arbeiderpartiet Pedro Sánchez og hans kone Begoña Gómez. I talen kalte Milei henne korrupt. Sánchez reagerte sporenstreks og ba om en offentlig unnskyldning. Milei bare rista på hodet. Sánchez så seg dermed nødt til å kalle hjem Spanias ambassadør fra Argentina. Relasjonen mellom landene er nå på et historisk lavpunkt.

Hva har så Milei tjent på å sabotere relasjonen mellom Spania og Argentina? For sine følgere framstår han som konsekvent, sterk og frittalende. Han forsvarer sitt politiske prosjekt, koste hva det koste vil. Og han forsvarer ytre høyres nye globale allianse og deres kamp mot velferdsordninger og grunnleggende menneskerettigheter.

Nå gleder mange seg over Donald Trumps nederlag i retten. Men det ingen grunn til å glede seg for tidlig. Angrep er ikke nødvendigvis det beste forsvar mot selvhevdende og tøylesløse bøller.

Frøya Torvik
I Brasil for Latin-Amerikagruppene i Norge
Land