LAG fordømmer drapene i Brasil og Colombia

Foto: CNA

Foto: CNA

På to dager har to sosiale ledere hos LAGs samarbeidsorganisasjoner i Brasil (MST) og Colombia (CNA) blitt drept. LAG fordømmer drapene på det sterkeste, og står i solidaritet med deres familier og organisasjoner.

Drapene på sosiale ledere i Cauca stopper ikke

26. Oktober ble den sosiale lederen Carlos Navia funnet drept nært sitt hjem i Argelia, Cauca. Drapet føyer seg inn i den lange rekken av drap på sosiale ledere i regionen den siste tiden.

Til tross for tidlige varsler fra ombudsmannen i Cauca og konstante varsler til nasjonale institusjoner og regjeringen for å få de til å sette lys på situasjonen og garantere for sikkerheten til befolkningen i landet, fortsetter drapene, kriminaliseringen, stigmatiseringen og den tvungne fordrivingen av mennesker. Ifølge Indepaz har hele 246 sosiale ledere og menneskerettighetsforkjempere blitt drept i Colombia i 2020.

Navia var en viktig figur i nærmiljøet - hvor han blant annet var medlem av LAGs samarbeidsorganisasjon, CNA. I dag starter den viktige humanitære marsjen fra regionhovedsetet Popayán til hjemstedet til Carlos Navia – en marsj Navia i sin tid var med på å starte. Marsjens mål er å synliggjøre og vise solidaritet med ofrene for vold i regionen, samt de sosiale problemene og den væpnede konflikten som berører dette området av Cauca. LAG er bekymret over situasjonen, og følger begivenhetene tett, spesielt i dag under marsjen.

Foto: Indepaz

Drapet på Carlos Navia er det 24. drapet på sosiale ledere og menneskerettighetsforkjempere i Colombia i oktober. Foto: Indepaz

Drap på MST-aktivist i Brasil

Natt til søndag 25. oktober ble medlem av De jordløses bevegelse (MST), Ènio Pasqualini kidnappet mens han var sammen med familien sin i bosettingen Ireno Alves dos Santos, i Parana. Ifølge familiemedlemmer og MST var det en bevæpnet gruppe som tok med seg dokumenter, personlige eiendeler og Ènio. Pasqualini var medlem av MST fra 1996, og var en anerkjent leder i bosettingen Ireno Alves dos Santos og var viktig i kampen for jordbruksreform i landet.

Foto: De jordløses bevegelse (MST)

Ènio Pasqualini Foto: De jordløses bevegelse (MST)