Alvorlig angrep på urfolksfamilier i Guatemala

Natt til søndag 16. august ble 40 familier angrepet på gården Cubilgüitz i Alta Verapaz, nord i Guatemala. En ukjent væpnet gruppe brøt seg inn, brant ned hus, og skadet flere mennesker, ifølge flere nyhetsmedier. Urfolksfamiliene, som måtte flykte til skogs,er med i LAGs samarbeidsorganisasjon Comité de Unidad Campesina (CUC), og tilhører urfolksgruppen maya q’eqchi.

Familiene har tidligere arbeidet på gården med kaffeproduksjon, men bor nå på gården. Familiene ble nødt til å slo seg ned på gården fpå grunn av manglende utbetalinger av lovpålagte arbeidsgodtgjørelser etter de fikk sparken fra kaffegården for femten år siden, melder CUC i en pressemelding. Gården og landområdene er eid av familien Dieseldorff, som driver kaffemerket Dieseldorff  Kaffee. Urfolksfamiliene ønsker eierskap til gården og landområdene som erstatning for de manglende arbeidsgodtgjørelsene, noe familien Dieseldorff ikke går med på. I pressemeldingen hevder CUC at familien Dieseldorff har tilknytning til voldshendelsene forrige helg, noe familien nekter for, og sier også at det ikke finnes noen arbeidskonflikt mellom dem og urfolksfamiliene. 

I Guatemala er tilgangen på jordområder svært vanskelig, spesielt for urfolksgruppene i landet, som utgjør cirka 42 prosent av befolkningen. Den guatemalanske regjeringen har registrert mer enn tusen jordbrukskonflikter i landet. 

Guatemalanske sikkerhetsstyrker ble mandag 17. august satt inn for å vokte over området og sørge for sikkerheten til urfolksfamiliene. President Alejandro Giammattei uttalte på sin Twitter-konto at vold er uakseptabelt, og at de ser på hendelsene i Alta Verapaz med bekymring, og jobber med å garantere sikkerheten og livene til befolkningen i området. 

LAG er bekymret for den alvorlige situasjonen, og står i solidaritet med de utviste familiene. Pandemien gjør også situasjonen ekstra sårbar. CUC arrangerte i forrige uke en demonstrasjon mot uaktsomheten fra regjeringen i møte med Covid-19.

Land