Valg i Guatemala: vold, korrupsjon og undertrykkelse

Foto: Urfolkskvinnen Thelma Cabrera, representant fra de sosiale bevegelsene og presidentkandidat for MLP-partiet (foto fra Thelma Cabreras hjemmeside)

Foto: Urfolkskvinnen Thelma Cabrera, representant fra de sosiale bevegelsene og presidentkandidat for MLP-partiet (foto fra Thelma Cabreras hjemmeside)

Søndagens presidentvalg vil ikke føre til store endringer. Alliansen mellom militære og forretningsfolk som er involvert i omfattende korrupsjon og grove brudd på menneskerettigheter vil sannsynligvis konsolideres.

Fredag 14.06.2019

PRESSEMELDING

«Vi ser er en pågående konsolidering av en militær-politisk allianse. Søndagens valg handler egentlig om hvorvidt Guatemala går inn i sin tredje militære regjering, eller faktisk går tilbake til en sivil regjering. Om denne militær-politiske alliansen fortsetter i makten så vil det kunne ha katastrofale konsekvenser», sier Marianne Gulli som er i Guatemala som koordinator for Latin-Amerikagruppene.  

I 2015 klarte en folkelig mobilisering å avsette daværende President Otto Perez Molina som var avslørt for korrupsjon takket være den FN-oppnevnte kommisjonen mot straffefrihet (CICIG). Dagens regjering ledet av President Jimmy Morales har kastet CICIG ut av landet. I en rapport fra mai bekrefter FN at 39 menneskerettighetsforkjempere har blitt drept og at det er registrert nesten 1000 overgrep mot dem. Selv om Guatemala i dag er et av verdens farligste land for sosiale ledere og sivilsamfunnsorganisasjoner, øker innflytelsen av de militære. De vil endre amnestiloven og få fullstendig straffefrihet. Militæret, politikere og den økonomiske eliten i Guatemala som er involvert i grove korrupsjonssaker og brudd på menneskerettigheter, slår seg nå sammen i en straffefrihetspakt. På bakgrunn av dette er det derfor usannsynlig at søndagens valg fører til endringer.  

Av 27 opprinnelige presidentkandidater er det nå bare 19 igjen som kan stille til valg etter flere rettsprosesser og pågripelser. Sandra Torres fra partiet UNE leder nå meningsmålingene og alt tyder på at hun vil vinne første valgrunde på søndag, men ikke med mer enn 50 % av stemmene, noe som vil føre til en ny valgrunde. Torres er tidligere førstedame (2007-11). Hun er også anklaget for omfattende korrupsjon og ulovlig valgkampfinansiering, og har ikke tatt tydelig stilling til CICIG, amnestiloven og menneskerettighetssituasjonen i landet.  

Selv om de sosiale kreftene og organisasjoner som veltet regjeringen i 2015 er veldig splittet, ligger representanten fra de sosiale bevegelsene, urfolkskvinnen Thelma Cabrera, på 5. plass i meningsmålingene. Hennes kandidatur har blitt et valgfenomen. Aldri før har alternative kandidater fått så mye plass i valgets mediedekning. Samtidig har Thelmas kandidatur blitt stigmatisert av mainstream media, ved systematisk brukt av rasistiske utrykk.

«En løsning på Guatemalas kaotiske og voldelige politiske tilstand vil ikke komme fra søndagens valg. Det internasjonale samfunnet må følge nøye med på situasjonen og utviklingene etter valget. Flere menneskeliv og det allerede svekkede guatemalanske demokratiet står på spill», avslutter Marianne.

Last ned pressemeldingen her.

Land