Torsdag tok hundretusener til gatene i Guatemala med krav om at presidenten går av og at valget utsettes.
Pressemelding fredag 28.august 2015
Over 100.000 tok til gatene under generalstreiken torsdag 27 august med krav om presidentens avgang. Flere hundre bedrifter, de største universitetene og private skoler holdt stengt, ansatte okkuperte offentlige kontorer, og i tre dager har de største gjennomfartsårene i landet blitt blokkert. En bred samling av små og store organisasjoner og initiativ har tatt til gatene og for første gang i etterkrigstiden samles den urbane og rurale protesten. Samtidig har den tradisjonelle elitens interesseorganisasjon (CACIF) valgt ikke å støtte streiken.
"Guatemala er preget av mistillit til myndighetene, korrupsjon, svake institusjoner og strukturell rasisme. Store deler av befolkningen er ekskludert fra det politiske rom. Bredden i de fredelige protestene og deres gjennomslagskraft er viktig for landets demokratiske utvikling," uttaler styreleder i Latin-Amerikagruppene, Marianne Gulli.
Det polemiske valget
Siden avsløringen av landets hittil største korrupsjonsskandale har Guatemala vært preget av massive protester. Hver lørdag i over fire måneder har titusener tatt til gatene i Guatemala for å kreve President Otto Perez Molinas avgang. I tillegg krever demonstrantene omfattende politiske reformer for å få bukt med et gjennomkorrupt valgsystem. Inntil nye reformer er vedtatt og implementert, oppfordres det til boikott av valget 6. september.
"Reform av valgsystemet og staten er prosesser som vil ta lang tid, og det er mange aktører som kan komme til å spille en rolle i dette arbeidet. Selv om resultatet fortsatt er usikkert er det ingen tvil om at ting er i endring i Guatemala," sier Gulli.
Korrupsjon og folkeprotester
Visepresident Roxana Baldetti gikk av i mai i år etter avsløringene om medvirkning i korrupsjonsskandalen. Hun er nå varetektsfengslet og det er reist tiltale om konspirasjon, omfattende tollsvindel og bestikkelser. Skandalen har tatt med seg flere maktpersoner i dragsuget. Innenriksminister Bonilla gikk av grunnet sin innblanding og flere høytstående tjenestemenn er fengslet eller under etterforskning. President Molina er også anklaget for medvirkning i korrupsjonsskandalen. Høyesterett har nå tatt første steg i prosessen mot et mistillitsforslag, som gjør at presidenten vil kunne stilles for retten.
"De mellomamerikanske landene har lenge vært preget av straffefrihet for den politiske eliten, og massiv kriminalisering og undertrykking av folkelig motstand. Når vi nå ser at folkelige protester får gjennomslag i Guatemala er det håp om en ny politisk virkelighet," avslutter Gulli.
Kontaktinformasjon:
Marianne Gulli, styreleder i Latin-Amerikagruppene i Norge
TLF: 95 22 86 42
E-post: marianne.gulli@gmail.com