Bluefields Sound System: Musikk for autonomi.

På den karibiske kysten av Nicaragua er mange personer, jeg vil nesten si alle, stolte av kulturen sin. Mat, dans, musikk, jordbruk, fiske. Alt dette er en del av deres kulturarv.

Av Line Bellingmo Johnsrud

En av de personene jeg ble kjent med som jobber mye med å fremme kulturen i RAAS, fremfor kulturen fra spanjolene og Stillehavskysten, er Ariel Hamilton.

Ariel Hamilton er spesielt opptatt av afro-etterkommernes rettigheter i Nicaragua. Han er selv kreol. Han driver en gård på øya El Bluff utenfor Bluefields. Der dyrker han mat og fisker i havet, og er selvforsynt. Han er også kommunikasjonsjef for Bluefields Sound System. Det er et musikkstudio som jobber for å promotere og utvikle de kulturelle og de musikalske tradisjonene i den autonome delen av Nicaragua. Dette gjør de blant annet gjennom å bruke tradisjonelle rytmer, men spesielt gjennom å synge på morsspråket sitt framfor spansk og engelsk.

De har et prosjekt kalt «The Bluefields School of Music Project». Dette gir nye, kommende og eldre lokale artister muligheten til å hevde seg som musikere på sitt eget språk. Mange artister som ikke har muligheten til å få spilt inn sin musikk, får tilbudet her. Noen av artistene som samarbeider med Bluefields Sound System har lyktes godt, og har spilt konserter landet rundt. Ved å lage ny musikk av tradisjonell musikk styrker man autonomien. Kulturarven blir rikere ved å gi den til folk i et mer moderne uttrykk. De ønsker å modernisere kulturarven for at den skal nå ut til folket.

Ariel Hamilton sier at autononomien ikke blir praktisert til sitt fulle. Bluefield School of Music project er til for å praktisere og fremme autonomien. «Vi har for lite samarbeid oss imellom her på Atlanterhavskysten. Alt vi i Bluefields Sound System gjør representerer vår autonomi. Alle prosjekter vi gjør linker vi opp mot autonomiprosessen. I deler av verden som denne, den sørlige delen av Atlanterhavskysten i Nicaragua, er det viktig å jobbe på denne måten.»

En av artistene som samarbeider med Bluefields Sound System er Papa Bantam, og gruppa hans Run Dun Crew:

http://www.youtube.com/watch?v=3DviND3K5C0

One Love

Land