Til: Energiminister Terje Aasland
Kopi: Næringsminister Cecilie Myrseth, Energi- og miljøkomiteen, Utenrikskomiteen, Statkrafts ledelse, Norsk ambassade i Chile, Latin-Amerika seksjonen i Utenriksdepartementet
BEKYMRINGSMELDING
Statkrafts virksomhet i Chile og eskaleringen av konflikten ved Pilmaiquén-elva
Vi uttrykker med dette vår bekymring for situasjonen i regionen rundt Pilmaiquén-elva i Chile, hvor det statseide norske selskapet Statkraft er involvert i omstridte vannkraftprosjekter i Los Lagos og Osorno. Konflikten har nå eskalert med kriminalisering og vold mot mapuchefolket, og vi mener det er på høy tid at norske myndigheter og Statkraft tar ansvar.
Jaime Uribe Montiel, partneren til machi Millaray Huichalaf, ble 12. mai pågrepet uten grunn. Machi Millaray er øverste leder for mapuche-samfunn som forsvarer Pilmaiken-elva mot Statkrafts vannkraftprosjekter. Pågripelsen av Jaime skjedde langs motorveien, nær Temuco i sør-Chile, med henne og deres to småbarn til stede. Jaime ble tatt ut av bilen med makt. Machi Millaray filmet deler av pågripelsen, hvor hun tydelig ba om en begrunnelse for arrestasjonen, samt tid til å innkalle en jurist. Paret ble ikke hørt. Jaime ble kjørt videre til varetektsfengsling i Comuna Lautaro. I mellomtiden ble Machi Millaray med barna, forlatt ved motorveien og nøklene til bilen konfiskert.
Denne pågripelsen inngår i en ny undertrykkende offensiv mot mapuche williche-samfunnene som forsvarer Pilmaiquén-elven. 25. april ble Felipe Trunci Gonzales, medlem av Aylla Rewe – en organisasjon som samler over 150 lokalsamfunn – arrestert med makt. Siden 8. november 2024, har Julia Chuñil, en 72 år gammel mapuche-leder og miljøforkjemper, vært savnet.
Motstanden har vart i over 15 år. Hendelsene føyer seg inn i et mønster vi lenge har advart mot i Latin-Amerika: kriminalisering av protest, fryktspredning og forsøk på å delegitimere urfolks kamp for sine territorier. Statkraft har blitt en part i en kolonial konflikt om retten til land, vann og kultur. Et norsk statseid selskap kan ikke fortsette slik virksomhet i Pilmaiquén. Dette bryter med norsk utenrikspolitikk, menneskerettigheter og ansvarlig næringsliv. Norge må sikre at selskaper under norsk jurisdiksjon ikke forverrer konflikter i Latin-Amerika. Det er ikke for sent å snu – men det krever vilje, respekt for urfolk og et tydelig oppgjør med en ødeleggende praksis.
Vi ber om:
1) At Statkraft umiddelbart stanser sine prosjekter og trekker seg ut av Pilmaiquén-regionen.
2) At Statkraft forplikter seg til meningsfulle konsultasjoner med lokalsamfunn og respekterer FPIC.
3) At norske myndigheter igangsetter en uavhengig gransking av Statkrafts virksomhet i Chile og følger opp Statkrafts håndtering av situasjonen.
4) At Statkraft kommer med en offentlig redegjørelse og en vurdering av hvordan selskapet kan sikre større åpenhet og respekt for menneskerettigheter i sine prosjekter.
Med vennlig hilsen
Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG), RAPMO Norge, Chile Digno, FIVAS
Du kan også laste brevet her.
For pressehenvendelser kontakt info@lagnorge.no