Angrep på urfolk og småbønder i Brasil: En brutal kamp mellom de som har og de som ikke har

Foto: TransitMagasin. Bakgrunnsfoto: Norsk Bonde og Småbrukerlag (NBS)

Foto: TransitMagasin. Bakgrunnsfoto: Norsk Bonde og Småbrukerlag (NBS)

11 ble skadet og flere røykforgifta i Brasil etter angrep mot urfolk og jordløse bønder.

Forrige ukes voldelige angrep på urfolk og småbrukere i delstaten Mato Grosso do Sul inngår i en brutal kamp mellom de som har og de som ikke har jord i Brasil.

I Mato Grosso do Sul dekkes store landområder med monokulturer av soya, mais og kvegdrift. Delstaten er en av de viktigste for Brasils agrobusiness – industrilandbruk. Mot agrobusinessen kjemper urfolk og jordløse for sine rettigheter til jord. Urfolk har historiske rettigheter til sine tradisjonelle landområder, men motinteressene er sterke og Brasils godseiere gir ikke jorda frivillig tilbake.

I midten av juli tok derfor Guarani Kaiowá-urfolket tilbake et landområde som staten har anerkjent som deres, men der jordskifteprosessen (processo de demarcacão) stått stille siden 2011. Denne type aksjoner virker som press på nasjonale myndigheter for å påskynde de byråkratiske prosessene, men innebærer stor risiko for liv og helse for de som utfører aksjonen.

Trakassering og vold

Kort tid etter de oppretta leiren på det omtvistede landområdet, har godseiere i området drevet med kontinuerlig trakassering og vold mot urfolk. Godseierne etablerte sin egen leir i kort avstand fra urfolksleiren, og allerede en av de første dagene ble en aksjonist skutt i beinet.

Helgas krigslignende angrep fra godseierne var en varslet katastrofe. Guarani Kaiowá folket har anmeldt og varsla om angrep mot dem helt siden de gikk inn i området. Et 24 timers angrep fra lørdag til søndag innebar ild, traktor, røykbomber og skuddvåpen. Elleve personer ble skadd, to av dem med alvorlige skuddskader i hode og nakke.

I samme område, kort tid etter angrepet mot urfolksleiren, ble en jordokkupasjon tilhørende De jordløses bevegelse (MST) angrepet natt til søndag 4. august. Det kom med omkring ti lastebiler med bevæpnede menn som satte fyr på området rundt okkupasjonen, noe som førte til at flere av okkupasjonens beboere ble røykforgifta. MST tolker angrepet som knytta til volden mot urfolksleiren. En konsekvens av solidariteten mellom urfolk og jordløse i delstaten er at et angrep på en av dem, vil kunne gå utover den andre fordi deres kamper er knytta sammen.

Samtidig i statens korridorer

Med helgas angrep som bakteppe, starta høyesterett mandag morgen høringene om “Marco Temporal”, direkte oversatt til Tidsrammen, et forslag som truer urfolks historiske rett til sine landområder. Forslaget har ligget på bordet flere ganger, og er fremmet av Brasils agrolobby og høyreside for å avgrense urfolks rett på jord og dermed sikre sin egen tilgang på jord og andre naturressurser.

Tidsrammen begrenser anerkjennelsen av urfolks landområder til de områdene som allerede var bebodd av urfolk, eller var under juridisk behandling, den 5.oktober 1988. Dette er kunngjøringsdatoen for Brasils nyeste grunnlov, som symboliserer en viktig slutt på militærdiktaturet og lovfesting av grunnleggende demokratiske rettigheter.

Men datoen har ingenting med hvilke landområder urfolk i Brasil har historisk rett på. Dersom agrolobbyen får flertall for innføring av denne tidsramma, vil det være et stort tilbakeslag ikke bare for urfolk, men for alle som kjemper for en mer sosialt rettferdig framtid for Brasil.

Frøya Torvik
For tiden utplassert i Brasil på vegne av LAG. Dette innlegget ble først publisert i Transit Magasin 13. august 2024.
Land