Erfaringer fra bøndenes landbruksområder (TECAM) i sentrum øst av Colombia.

Bøndenes landbruksområder (TECAM) i sentrum-øst ble opprettet og erklært i forbindelse med et mandat som ble kunngjort og godkjent på CNAs fjerde generalforsamling i 2013. Det ble da bestemt at man skulle opprette en egen juridisk myndighet som muliggjør en forsterket samfunnsorganisering for å ha folkelig mandat innad i territoriene.

Først publisert i CNA sitt eget tidsskrift La Cosecha (april 2024)- Oversatt til Norsk av Caroline Seyersted

Målet vårt var at TECAM skulle ha en sentral rolle i matvareproduksjonen og i et varig opphold i territoriet. Samtidig hadde vi et mål om at de skulle styrke matsuvereniteten som medfører en økologisk produksjon. Denne produksjonen burde kunne hjelpe oss med å løse noen av helseproblemene som rammer de folkelige klassene.

Borgerskapet og regjeringen har aldri kommet med noen forslag til hvordan man kan skaffe mat til flertallet. De ønsker derimot å kjøpe opp landområder i store ansamlinger der monokulturen opprettholdes og der det produseres biobrennstoff og dyrefôr. I mellomtiden forsvinner bøndenes produksjon sakte, men sikkert på grunn av manglende investering og tilgang til jorder. I tillegg lider bøndene av den voldelige utplyndringen og fordrivelsen som forekommer i territoriene.

I Sentrum-Øst har vi grunnlagt fire TECAM i forskjellige strategiske områder i Arauca fylke. Vi planlegger å opprette flere TECAM i regionen. De som er opprettet hittil er:

  • «Vida y Soberanía Popular» (Folkesuverenitet og Liv) ligger i Distrikt 2 og 6 i Saravena kommune. Den består av 18 distriktsoner og ble grunnlagt 1. november 2017.
  • «Piedemonte Araucano» (Foten av fjellet i Arauca) ligger i Distrikt 1 i Fortul kommune. Den består av 10 distriktsoner og ble grunnlagt 16. november 2017.
  • «Laguna del Lipa, Soberanía y Resistencia Popular” (Lipainnsjøen, Folkesuverenitet og motstand) ligger i petroleumsanlegget i Arauquita kommune. Den ble grunnlagt 8. oktober 2018.
  • «Defensores de la Vida y la Agricultura” (Forsvarerne av livet og jordbruket) ligger i Tame kommune. Den ble grunnlagt 30. november 2019.

Dette har gitt oss en erfaring med kollektivt prosjekt, lærdom og anvendelse av den territorielle suvereniteten. Vi har gjenopptatt mandatene til CNA om opprettelsen av territorier og folkelig matsuverenitet. For å opprette TECAM-ene hadde vi møter for å designe planene som skulle føre til dannelsen av disse. Møtene var med ledere i distriktsonene, distriktene og kommunene. Det var også møter med sosiale sektorer, yrkesgrupper og samfunnene i territoriene for å presentere forslaget. Det ble tatt vel imot og drevet frem av alle.

TECAM er et prosjekt som har sin opprinnelse i CNA, men det er ment for alle som bor på landet i Colombia. Vi vil at de ulike territoriene i landet skal bli til områder der man ivaretar bøndenes rettigheter og der man har en matsuverenitet man kan leve av. I tillegg vil vi at de kollektive forslagene til livet skal inneholde våre krav til helse, utdanning, veier, offentlige tjenester og miljøet.


Les teksten på spansk

Her kan du lese hele bladet på spansk: https://cnacolombia.org/revist...

Carlos Núñez, CNA «José Antonio Galán Zorro»
Land