De jordløse bevegelse i Brasil har avholdt sin første nasjonale samlingen for skeive

Foto: Cadu Souza/MST

Foto: Cadu Souza/MST

MST (de jordløse bevegelse) avholdt det første nasjonale møtet for transpersoner og transkjønnede i mai i år. Møtet handlet om organiseringen og debatten om transpersoner og transkjønnede i MST, sammen med debatten om folkelig jordreform. Les saken her

MST har fylt 40 år, og i disse årene med kamp har de med styrke og kunnskap håndtert flere temaer, inkludert debatten om seksuellt mangfold og kjønnsidentitet innenfor en bondebevegelsen som opprinnelig kjempet for jorda. Mangfoldet i MST samles, og i dagene 6. til 10. mai ble det første nasjonale møtet for transpersoner og transkjønnede jordløse i Fortaleza, CE arrangert.

Møtet hadde som mål å utdanne og studere seksuelt mangfold og kjønnsidentitet i MST og søker å identifisere utfordringene og overvinningen av intoleranse, fordommer og vold. Det er et ønske om å sette debatten om transpersoner og transkjønnede på dagsordenen for hele MST, med planlegging av tiltak for kampanjen mot LHBT+-fobi på landsbygda.

Aktiviteten samlet militante jordløse, transpersoner og transkjønnede fra alle fem regioner i landet for å diskutere temaer som helse på landsbygda, produksjon av sunn mat, bygging av den syvende nasjonalkongressen til MST, samt utfordringer og perspektiver for folkets kamp.

Flavinha Tereza, fra den nasjonale ledelsen for LGBT+ Jordløs-kollektivet, minner om at LHBT-personer alltid har vært til stede i kampen og forklarer litt av prosessen med organiseringen av møtet.

"Vi vet at LHBT+-personer alltid har vært med i kampen, helt fra vi kuttet gjerdetrådene; men vi hadde ikke vårt eget sted for diskusjon og debatt, for å forstå vår deltakelse i kampen, for å forstå vår rolle som LHBT-bønder, enten i produksjonen, i dialogen med ungdommen og med barna," sier hun.

I dag er det avgjørende å ha LHBT+-personer i MSTs strukturer som kan fremme sine saker utover hovedsaken, som er folkelig jordreform. Det er betydningsfullt å ha en dialog med organisasjonen i kampen mot vold, enten det gjelder kjønn, barn eller ungdom, og vi har hatt god plass til studier og debatt i vår organisasjon, men vi føler behov for flere fremskritt når vi samler LHBT+-kollektivet."

Perspektivet er at debatten som finner sted i løpet av disse dagene kan multipliseres i hele MST, i regionene, sektorene, i kollektiver, i leirer og bosetninger over hele Brasil.

"Innenfor kollektivet oppstod behovet for å holde et møte med denne tematikken, slik at vi kunne gå inn i temaet transpersoner og transkjønnede, forebygging og omsorg for transmenn og transkvinner og mange andre helse- og rettighetsspørsmål. Det å forstå kampen for jorda fra vår kropp, vår identitet, vår deltakelse. "Møtet bringer mange utfordringer for studiedagene, men også for de kommende dagene, for alle rom, som våre leirer og bosetninger," avslutter Tereza.

Programmet inkluderte debatter om offentlig politikk for trans- og transkjønnede personer på landsbygda; menneskerettigheter og helse for LHBT+-befolkningen; rettigheter vunnet og muligheter for tilgang til helsetjenester for trans- og transkjønnede personer; organiseringen av kampen for transpersoner og transkjønnede i Brasil; MST og seksuelt mangfold og kjønnsidentitet, blant annet.


Foto: Cadu Souza via MST.org

For Thaisson Campos, en svart transmann som som bor i en okkupasjonsleir i det nordlige Paraná, er møtet en milepæl i MSTs historie og styrker organiseringen og frigjøringen av transpersoner og transkjønnede innen bevegelsen.

"Vi er veldig glade for denne nye starten med vårt første nasjonale møte for transpersoner og transkjønnede i MST. Vi har jobbet hardt for at dette møtet skulle finne sted, og mobilisert deltakelse fra mange mennesker fra alle delstatene. Dette møtet er en milepæl i historien, i søken etter frigjøring av mennesker. "Vi har transpersoner, transkjønnede, ikke-binære personer, og folk ønsker at kampen skal styrkes, samle nye mennesker, og at disse personene kan forbedre vår kamp, i lys av MSTs 40-årsjubileum," avslutter Campos.

"Å være på det første møtet for transpersoner og transkjønnede jordløse på 40-årsmerket for bevegelsen er essensen av 40 års kamp for dette kollektive som er MST. Et kollektivt fordi det er essensen av det brasilianske folket i sin mangfoldighet; vi er kvinner, menn, barn, unge og LHBT+-personer som har vært en del av denne bevegelsen gjennom disse 40 årene. Og i denne sammenhengen, å samle i delstaten Ceará alle våre transpersoner og transkjønnede kamerater som representerer bevegelsens brasilianskhet er veldig vakkert, fordi for oss er det essensen av mangfold. Folket som produserer sunn mat er et mangfoldig folk," la Dê Silva til, en transkvinne og MST-militant i Mato Grosso.

Teksten er opprinnelig skrevet på portugisisk av Cadu Souza for MST.org, oversatt av AI samt revidert og korrigert til norsk av LAG ansatte.

Intervjuer fra brigaden 2024

LAG sin solidaritetsbrigade 2024 har oppholdt seg hos MST og deltok på dette første nasjonale møtet. De har intervjuet Thaisson Campos, Dê Silva og Anaín de Oliveir, tre av aktivistene tilstede under dette nasjonale møtet. De intervjuene her:


Cadu Souza for MST.org
Videointervjuer laget av brigaden 2024 i MST
Land
Tags