Nasjonal streik mot forsøk på statskupp i Guatemala

Siden starten av oktober har urfolk i Guatemala tatt til gatene for å demonstrere mot forsøk på statskupp. Hovedveier er blitt blokkert og urfolksledere krever blant annet at nåværende president Giammattei går av. De siste dagene har volden mot demonstrantene eskalert og det er meldt om en drept og flere skadede.

Hva skjer i Guatemala?

  • Bernardo Arévalo fra partiet Semilla vant presidentvalget med klar margin 20. august i år. Hans kampsak er å bekjempe korrupsjon i Guatemala. Motkandidaten Sandra Torres nekter å erkjenne valgnederlaget, og har kommet med anklager om valgfusk.
  • Før valgkommisjonen erklærte Arévalo som valgvinner, besluttet en dommer å suspendere partiet hans, Semilla. Dette førte til massive reaksjoner internasjonalt fra enheter som Organisasjonen av amerikanske stater (OAS). Suspensjonen ble senere opphevet.
  • Riksadvokatens gjentatte innblanding i valgkommisjonen har blitt omtalt av OAS som et brudd på landets grunnlov. Riksadvokaten har blant annet beordret razziaer mot valgkommisjonens kontorer. Etter dette har Arévalo midlertidig stanset arbeidet med maktovertakelse, fordi han mener påtalemyndighetens etterforskning er en del av et kuppforsøk.

Ber om Giamattei's avgang

Fra Conavigua, LAGs partner, har vi fått tilsendt et brev fra "Los Pueblos Indigenas y Autoridades Ancestrales al Pueblo de Guatemala"

Urfolksledere krever blant annet at president Giammattei ber om avskjedigelse av riksadvokaten, og at dommeren som suspenderte partiet til Arévalo (Semilla) må gå.

Folk har tatt til gatene i det de kaller en nasjonal streik på ubestemt tid for å kreve at ansvarlige fra påtalemyndigheten går av. I en fredelig protest blokkeres flere viktige hovedveier og hovedkontoret til påtalemyndigheten i Guatemala by.

Demonstranter melder om at politiet og bevæpnede grupper bruker vold mot demonstranter for å bryte opp flere av blokkeringene. Så langt er det meldt om en død, og mange skadede.

LAG frykter at demokratiet i Guatemala bryter sammen. Vi holder jevnlig kontakt med våre partnere i landet for å vise solidaritet og for få informasjon.
Land