Udemokratiske tendenser i Brasil - Bekymringsbrev til UD

Foto: Maí Yandara på fotospublicas: demonstrasjon i Porto Alegre 07. september 2021

Foto: Maí Yandara på fotospublicas: demonstrasjon i Porto Alegre 07. september 2021

Dette er tendenser som Norge bør være oppmerksom på og opponere mot. Det er vårt ansvar som både nærings- og bistandsaktør i landet.
Oslo, 21. september 2021
Til: Seksjon for Latin-Amerika og Karibia i Utenriksdepartementet og Norges ambassade i Brasil

Latin-Amerikagruppene i Norge melder med dette vår bekymring om udemokratisketendenser i Brasil.

I et brev den 6. september advarte tidligere presidenter, ministre og mer enn 150 parlamentarikere fra 26 land mot et kuppforsøk i Brasil. Bekymringen har rot i flere hendelser de siste månedene: President Jair Bolsonaro uttalte i august i år at han ikke vil anerkjenne et eventuelt valgnederlag i 2022. Dette skjedde etter at Bolsonaros forsøk på å endre landets valgsystem ble stoppet i parlamentet med støtte fra Høyesterett. FN har selv klaget inn Brasil for 32 ulike menneskerttighetsbrudd i løpet av to og et halvt år under Bolsonaros ledelse. De siste meningsmålingene viser også redusert støtte blant folket. Bekymringene ble videre forsterket da Bolsonaro oppfordret sine tilhengere til å ta til gatene i forsvar for den sittende regjeringen, på Brasils frigjøringsdag 7. september.

Det ble arrangert demonstrasjoner i store byer som Brasilia, São Paulo og Rio de Janeiro, i tillegg til veiblokader i 15 delstater. Mange fryktet en gjentakelse av hendelsene i USAs kongress 6. januar i år. Dette er tendenser som Norge bør være oppmerksom på og opponere mot. Det er vårt ansvar som både nærings- og bistandsaktør i landet.

Til tross for at Bolsonaro kom med en skriftlig unnskyldning to dager etter frigjøringsdagen, viser hendelsene fra 7. september sterke tendenser til udemokratisk spill i verdens tredje største demokrati. Flere av Bolsonaros viktigste støttespillere er pengesterke aktører med interesser innen både gruvedrift, industrijordbruk og det militære. Disse maktgruppene utgjør hjørnesteinen i en økonomisk modell som påfører store ødeleggelser på miljø, og da særlig i Amazonas, et strategisk område for verdens fremtid.

Både økonomisk og miljømessig er Brasil et land av stor interesse for Norge. Som en del av sitt engasjement bør Norge bruke diplomatiske verktøy og sin internasjonale påvirkningskraft for å stoppe dette kontinuerlige angrepet mot det brasilianske demokratiet. Vi i Latin-Amerikagruppene i Norge følger situasjonen i Brasil sammen med vår samarbeidspartner De Jordløses Bevegelse (MST) og stiller oss til disposisjon om det skulle være behov for mer informasjon om saken.


Larissa Avelar
Styreleder LAG

Åsa Paaske Gulbrandsen
Daglig leder LAG

Land