Nytt drap på CNA-leder i Colombia

Foto: Urban Lenny på Flickr

Foto: Urban Lenny på Flickr

Jesús Albeiro Gutierrez (40) ble funnet drept få dager etter at han forsvant 21. august i Popayán. Jesús Albeiro var en aktiv leder i sitt lokalsamfunn i Argelia, før han måtte flykte til Popayán på grunn av sin egen sikkerhet.

Drap på sosiale ledere i Colombia stopper ikke, og fylket Cauca har vært spesielt preget av oppblussing av konflikt, menneskerettighetsbrudd og drap på sosiale ledere. Jesús Albeiro Gutierrez (40) ble funnet drept få dager etter at han forsvant 21. august i Popayán. Jesús Albeiro var en aktiv leder i sitt lokalsamfunn i Argelia, før han måtte flykte til Popayán på grunn av sin egen sikkerhet.

Jesús Albeiro var medlem i CNA (Coordinador Nacional Agrario), LAGs samarbeidspartner i Colombia, og veldig aktiv i Colombias nasjonale streik som begynte i april i år og som førte til landets største demonstrasjoner på flere tiår. Under streiken var hans hovedoppgave å lage mat til demonstranter og hjelpe med matforsyninger til folk som ble med i disse historiske demonstrasjonene.

Drapet på Jesús Albeiro er det nyeste i en rekke drap på aktivister som har bidratt til den nasjonale streiken som i løpet av de siste ukene har hatt hovedsete i Popayán. Esteban Mosquera (student ved Universitetet i Cauca) og José Cifuentes (sykepleier ved sykehuset i Popayán) er aktivister i streiken som også ble drept.

For CNA er drapene helt konkret koblet til voldsbølgen mot den politiske aktivismen under streiken som de alle tre var kjent for i byen Popayán. «Den colombianske staten er ansvarlig for å sikre borgernes liv og sikkerhet, særlig for dem de som har blitt fordrevet av vold og krig» heter det i CNAs pressemelding om drapet.

Latin-Amerikagruppene i Norge er svært bekymret for den alvorlige utviklingen i konflikten i Colombia. Dette er resultat av en systematisk mangel på implementering av fredsavtalen og undertrykkelse av sosiale og politiske rettigheter i befolkningen fra Colombias sittende regjering. I forkant av valget i Colombia i 2022 frykter vi at bølgen av politisk motivert vold kan bli enda mer alvorlig, og oppfordrer derfor både norske myndigheter og sivilsamfunnsorganisasjoner til å følge nøye med.

Land