Skeiv motstand i pandemitid

Luana Oliveira, fra De Jordløses bevegelses (MST) skeive kollektiv i Brasil, forteller oss om hvordan de opplever landets tilstand i dag og deres kamp mot diskriminering, for demokrati og rettferdighet. Luana var på utveksling gjennom Norec hos LAG i Norge i 2019.

Verden ble snudd på hodet på grunn av Covid-19 som til nå har tatt livet av tusenvis av mennesker. Latin-Amerika er per i dag hardest rammet av viruset, samtidig som vi opplever en voksende bølge av fascisme, neglesjering fra flere høyreorienterte regjeringer, og unntakstilstand i hundrevis av byer. I Brasil opplever vi en daglig og kraftig økning i antall smittede mennesker og det er allerede 47.897 døde. I tillegg står vi som brasilianere overfor alvorlige angrep mot demokratiet, hvor den borgerlige eliten setter profitt over arbeideres liv ved å presse frem en slutt på den pålagte karenten slik at arbeidere må tilbake på jobb før det er trygt.

Det er sittende president Jair Bolsonaro som leder dette sirkuset; han går ut i gatene med sine tilhengere, han ignorerer alle helseprotokoller, samler store folkemengder, og skaper fare for enda større spredning av viruset. Det er ikke kun Covid-19 som sprer seg i Brasil, men også et hatvirus, et virus som Bolsonaro har spredt lenge siden før han ble valgt som landets president.

Foto: MST

Aktivist fra MSTs skeive kollektiv Foto: MST

Hatviruset dreper oss som er skeive. I Brasil har drap som følge av hat mot LGBTQIA+ økt, til tross for endringer i grunnoven som kriminalliserer blant annet homofobi. I tillegg til dette har den obligatoriske karantenen, om enn selvpåført, ført til større risiko for mange skeive. Det meldes stadig om høyere tall på depresjon og selvmord. 

Selv om situasjonen er kritisk, vant vi den 20. mai i år retten til å donere blod. For å feire dette gjennomfører organisasjonen jeg er med i, De Jordløses bevegelse (Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra – MST), en stor nasjonal aksjon for bloddonasjon under Pride. Dette gjør vi i samarbeid med ANTRA (Nasjonal forening for transpersoner) og ABGLT (Brasiliansk forening for lesbiske, homofilere, bifile, transpersoner og intersex). Vi følger selvsagt alle gjeldende restriksjoner når det kommer til Covid-19.

Midt i dette kaoset prioriterer vi som MSTs skeive kollektiv å ta vare på hverandre, og dele kjærlighet og omsorg. Vi formidler viktig informasjon, leverer sunn mat gjennom en solidaritetskampanje for levering av matkurver og matpakker til fattig befolkning, urbane okkupasjonsleirer og folk som sover på gata. I tillegg driver vi med kunst, kultur, og politisk skolering med digitale verktøy som forsterker vår motstand. 

Vi kjemper fordi vi eksisterer. Vi sier NEI til hat, NEI fascisme, NEI til rasisme, NEI til homofobi. Vi sier JA til livet og retten til å elske hvem du vil. Vi sier JA til retten til å gå på gatene uten å risikere å bli drept, JA til å redde liv med vårt blod, JA til vår fulle eksistens, fordi vi er mennesker. 

La oss rive ned alle gjerder og skap som frarøver oss retten til å leve og elske!

Brasil, 25. juni 2020.

Luana Oliveira, MSTs skeive kollektiv.

Luana Oliveira
Luana Oliveira, fra De Jordløses bevegelses (MST) skeive kollektiv i Brasil.
Land