Første dialogmøte mellom Hydro og Tauá

Foto: Hydro, Barcarena

Foto: Hydro, Barcarena

Endelig, etter flere måneders venting, ble representanter fra lokalsamfunnet Tauá tatt imot av Hydros sjef for bauxitt og alumina i Brasil, John Thuestad.

I desember i fjor var Midiam Ribeiro fra lokalsamfunnet Tauá, som ligger i nærheten av  Hydros omstridte Alunorte-anlegg i Brasil, i Norge. Dette Hydro-eide alumina-raffineriet som ligger i Barcarena, Para, er beskyldt for utslipp og forurensing av drikkevann. 

Midiam besøkte Norge  i forbindelse med lanseringen av NRKs Brennpunktdokumentar "Et lite stykke regnskog" som skildrer omfanget av miljøkatastrofen i Barcarena, og den sosiale konflikten som ligger til grunn i denne saken. Under sitt besøk fikk Midiam anledning til å invitere Hydros sjef, John Thuestad, på besøk til Tauá-skogen. Selv om han takket foran NRKs kameraer ja til invitasjonen hadde møtet ikke funnet sted (les LAGs pressemelding «Besøk naboen din, Thuestad!»). Tirsdag 9. april fant det første dialogmøte mellom Hydro og Tauá sted på Hydros kontorer i Belem. 

Lokalsamfunnet overleverte på møtet en rekke konkrete forslag til Hydro, som har lovet at de skal vurdere disse og komme med en tilbakemelding om kort tid. I møtet formidlet representantene for Tauá igjen deres krav om retten til jorda de bor på og at de ønsker dialog og forhandling. De uttrykte også at en forutsetning for dialog er at Hydro trekker søksmålet sitt mot Tauá midlertidig. 

LAG støtter Tauás kamp slik at familiene kan bli boende i Tauá-skogen og produsere mat for seg selv og befolkningen i Barcarena. "Vi forventer at Hydro trekker søksmålet mot Tauá og inngår reelle forhandlinger med lokalbefolkninga. Hydro bør sende et klart signal om at respekt for rettighetene til tradisjonelle samfunn er en forutsetning for ansvarlig og etisk drift i Brasil" sier styreleder i Latin-Amerikagruppene Cristian Ariel Peña.   

Sekretariat
Land