Vårbrigaden er tilbake i Guatemala By etter endt uteopphold på landsbygda. Nå drar den videre på politisk program i Honduras hvor man de siste årene har sett en økende konsentrasjon av makt og ressurser.
Siden kuppet i 2009 har situasjonen for aktivister og menneskerettighetsforkjempere bare blitt verre i Honduras. Landet er et av verdens farligste, og i takt med at flere organiserer seg ser vi en økende grad av forfølgelse og drap på politiske aktivister. Eliten fører et knallhardt regime med manglende respekt for demokratiske prosesser og militariseringen øker. Nå sender LAG brigaden til Honduras for å få et nærmere innblikk i situasjonen og for å vise solidaritet med aktivistene i Honduras. Vi skal først og fremst samarbeide med COPINH og OFRANEH.
COPINH er en organisasjon som kjemper for Lenca-folkets rettigheter. Internasjonale selskaper får fritt spillerom til utvinning og til å ta opp jord som har tilhørt Lenca-folket i flere generasjoner. De er kjent for sine kamper for lokal råderett over naturressursene, og med arbeidet deres ser man tydelig at kamp for urfolksrettigheter og miljøet henger tett sammen. Utbyggingen av vannkraftverket Agua Zarco har vært en viktig sak de siste ti årene. Vannkraftselskapet har i samarbeid med staten gått inn i lokalsamfunnet og startet utbyggingen uten konsultasjon med befolkningen, og slår ned på protester med vold og kriminalisering. Drapet på lederen Berta Cáceres sjokkerte en hel verden av aktivister i mars i år, men gjorde det desto viktigere å stå opp mot de grove krenkelsene mot lenca-folkets rettigheter.
Garifuna-folket holder til på nordkysten av Honduras og trues konstant av turistnæring og palmeplantasjer. Organisert i OFRANEH kjemper de for sine territorier som for tiden ligger under særlig press. Langs kysten blir samfunn med historisk rett til territorier voldelig kastet ut, blir utsatt for drap og vold. De står også ovenfor en evig trussel om etableringen av ZEDEr, som er frisoner hvor selskaper kan etablere seg og uavhengig av staten vedta egne lover og regler. Staten etablerer disse for å tilrekke seg selskaper som får et konkuransefortrinn når de selv kan bestemme reglene, som et tiltak for økonomisk vekst.
Under dagens forhold er det viktig å dele med verden hva som skjer i Honduras, og med tre uker igjen av brigaden er vi motiverte til å videreformidle og støtte kampen. LAG sender to representanter til som skal følge brigaden på reisen til Honduras.