Latin-Amerikagruppene i Norge

Land i Latin-Amerika

Honduras

Honduras

2010-tallet har vært kuppenes, protestenes og kriminaliseringens tiår. Demokratiet forvitrer, volden eskalerer og militæret trer inn i politikken. I Honduras ulmer en dragkamp om landets ressurser, der eliten trekker det lengste strået.
Les artikkelen

Fakta:

Hovedstad: Tegucigalpa

Befolkning: 9,6 millioner (2018)

Forventet levealder: 75,1 år (2018)

Spedbarnsdødelighet: 15,6 per 1000 (2018)

BNP per innbygger (2011 PPP): 4,285 US dollar (2018)

Offisielle språk: Spansk

Myntenhet: Lempira

Viktigste eksportartikler: Kaffe,bananer, palmeolje, klær, reker, bildeler, sigarer, gull, frukt, hummer og tømmer

Regionale organisasjoner: Medlem av Foreningen av karibiske stater (AEC), CELAC, det Mellom-Amerikanske fellesmarkedet (MCCA), Organisasjonen for Amerikanske Stater (OAS) Petrocaribe, Sekretariatet for økonomisk integrering av Mellom-Amerika (SIECA)

Frihandelsavtaler: CAFTA-DR, AdA (Mellom-Amerika og EU), MA-Mexico, Nord-Triangelet – Colombia, m.fl



Norske aktører i Honduras:

Honduras er et av Latin-Amerikas fattigste land. Økonomien var lenge helt avhengig av banan- og kaffeeksport, men i dag står utenlandske - særlig amerikanske - fabrikker for en stor del av eksporten. Norfund er tilstede i Honduras med investeringer i finans og energiprosjekter. Statens pensjonskasse, KLP, og norskeide Scatec Solar investerer i solenergiprosjekter sør i landet.
Les mer

Norsk aktivitet i Honduras kan beskrives som lav. Mye av aktiviteten foregår gjennom investeringer, her med Norfund som ledende investor.

Norfund i Honduras

ODEF er en Honduras-basert microfinansinstitusjon, som har fungert siden 1989 og med lån fra Norfund siden 2012.

I 2012 inngikk Norfund en kredittavtale med Ficohsa verdt 12,5 millioner USD. Kredittstøtten skulle rettes mot små og mellomstore bedrifter innenfor jordbruk og fornybar energi. Ficohsa er den første banken i Mellom-Amerika som har mottatt støtte fra Norfund.

Solenergi - Scatec Solar

Norfund og Kommunal Landspensjons-kasse (KLP) investerer i to solcelleparkprosjekter i Sør-Honduras: Agua Fría og Los Prados.

Mange steder har Honduras har matjord blitt nedprioritert til fordel for utbygging av solceller og grønn energi. Retten til jord og matsuverenitet blir med dette truet i møte med det grønne skiftet. Det er ikke bare solcelleutbygging som truer retten til jord. Utbyggingen av vannkraftverk medfører både konsekvenser for jordbrukerne og urfolk. Norge er hovedsakelig involvert i solkraft gjennom Scatec Solar, Norfund og KLP.


Land- og miløforkjemepere blir møtt med trusler og vold, i ytterste tilfeller drept. En av disse var urfolklederen Berta Cáceres. Cáceres var en internasjonalt anerkjent urfolksforkjemper for landrettigheter, miljø- og menneskerettigheter. Hun ledet den honduranske urfolksorganisasjonen COPINH. Hun ble i 2016 drept i sitt eget hjem på bakgrunn av sin motstandskamp mot vannkraftverket Agua Zarca ved Gualcarque. I 2018 ble David Castillo siktet for å være hjernen bak drape, men saken kan falle på grunn av teknikaliteter i saksgangen. Norfund mottok i 2019 aksjene til Castillo og selskapet PEMSA i vannkraftverket Agua Zarca.


Eierandeler:

  • KLP Norfund Investments eier 60% av solcelleparken Agua Fría og Scatec Solar 40 %.
  • KLP Norfund Investments eier 30% av solcelleparken Los Prados og Scatec Solar 70%.


Les mer om Honduras og norske investeringer her

Norfunds investeringer i Honduras

Norfund har investert i følgende prosjekter og selskaper:

  • ARREND
  • Banco Atlantida
  • Banco Ficohsa Honduras
  • CASEIF II
  • CASEIF III
  • CASEIF IV
  • CIFI
  • CORECO
  • ICCF
  • LAAD
  • LOCFUND NEXT
  • Prospero
  • Scatec Solar Agua Fria
  • Scatec Solar Los Prados

Oljefondet

Statens Pensjonsfond Utland (SPU), populært kalt oljefondet, har tidligere investert i selskaper som driver gruvedrift. Per 2023 er det ingen kjente investeringer i gruveselskaper som opererer i Honduras.


Sektorer

Aktører

Nyheter fra Honduras:

LAGs innspill til Stortingsmeldingen om Statens Pensjonsfond

Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) har deltatt på høring i Stortingets finanskomité om Statens Pensjonsfond. Innspillet fokuserte på papirindustrien i Brasil og Colombia, og foreslo etisk forhåndsfiltrering som en mekanisme for å unngå investeringer i brudd på rettigheter for mennesker og miljø.
Les mer
Foto: Vilma Taubo

Foto: Vilma Taubo

Et spørsmål til Dag Inge Ulstein

Hvorfor godkjenner den norske regjeringen at norske selskaper krenker folks rettigheter i Honduras? Dette spør vi Dag Inge Ulstein om under Forum for Utvikling og Miljø (ForUM) sin spørretime onsdag 29. april.
Les mer
Foto: Vilma Taubo

Foto: Vilma Taubo

Fornyet landside: Honduras

Ønsker du et dypdykk i historisk og politisk kontekst i et av landene i Latin-Amerika? Husk landsidene våre! Vi oppdaterer stadig landsidene og den nyeste artikkelen er om Honduras.
Les mer