Etter nattens avstemning i senatet er det nå avklart at President Dilma Rousseff blir suspendert i opptil 180 dager, mens det pågår etterforskning av beskyldningene mot henne. En ny avstemming vil ta sted i senatet, hvor det trengs to tredjedels flertall for å gå til riksrett I perioden Dilma er suspendert vil visepresident Michel Temer fra PMDB-Partido Movimento Democratico Brasileira, et sentrum-høyre parti overta som midlertidig president.
Dagen i går bestod også av store demonstrasjoner i minst elleve delstater i Brasil mot det isenesatt statskuppet som blir kalt riksrett. Det ble gjennomført store blokader, flere steder ble det også gjennomført streiker organisert av fagforeningene. Demonstrasjonene i Brasilia ble kraftig undertrykt av militærpolitiet som blant annet kastet tåregass mot demonstrantene. For De jordløses bevegelse, MST, er suspenderingen av Dilma "et institusjonelt og antidemokratisk kupp som undergraver stemmen til 54 millioner innbyggere."
Brasils «House of Cards»
Så langt i år har den politiske situasjonen i Brasil vært det reneste kaos, ved flere anledninger sammenlignet med en reel utgave av «House of Cards». Ikke nok med at det ble startet en riksrettsprosess mot den sittende presidenten begrunnet i korrupsjon, men de som står for anklagene har selv flere korrupsjonsanklager og bevis mot seg. President for underhuset, Eduardo Cunha som ledet hele denne prosessen, ble suspendert 6. mai, siktet for korrupsjon og pengevasking i forbindelse med «lava jato» saken*, han er også anklaget for å ha hindret etterforskning av sine egne korrupsjonsanklager.
Statsadvokat Rodrigo Janot hadde bedt den føderale Høyesteretten (STF) om Cunhas avgang basert på elleve punkter som beviser Cunhas bruk av egen posisjon for å hindre etterforskningen av Lava jato saken. Alt dette lå på bordet før Cunha startet prosessen for å stille Rousseff for riksrett. Dette har medført at Cunha som har ledet prosessen for riksrett fikk sitte i sitt embete frem til avstemningen for riksrett var unnagjort i underhuset. Man kan på mange måter si at Cunha fikk anledning til å avslutte sitt verk før han selv ble suspendert, selv om saken hans kom før Rousseffs. Dette burde i seg selv reise spørsmål ved gyldigheten av avstemningen og prosessene rundt riksrettssaken.
Waldir Maranhão tok over for Cunha som president i underhuset. Han er en alliert med Cunha og blir også etterforsket i Lava Jato saken. For å skape et enda større kaos i brasiliansk politikk, beslutter Maranhão den 9. mai å annullere avstemmingen som ble gjort i underhuset den 17. april og be om en ny avstemning, grunnet uregelmessigheten i avstemningen. Presidenten i senatet Renan Calheiros mener denne avgjørelsen er ulovlig, og understreker at avstemningen i senatet vil fortsette som planlagt. Få timer etter dette trekker Maranhão annullasjonen av avstemmingen. Uregelmessigheter i avstemningen blir ikke tatt på alvor, selv om dette er en sak som ifølge kongressen selv er for å unngå korrupsjon.
Hvorfor riksrett?
Ifølge Glenn Greenwald finnes det to grunner til at Senatet i natt stemte for riksrett. Den første er ideologisk, de har siden PT kom til makten vært ideologiske motstandere av den utviklingspolitikken PT jobbet for. Den andre gruppen er de som tror riksrettssaken vil beskytte dem og få slutt på oppmerksomheten rundt korrupsjonsskandalen som flere i senatet også er involvert i.
Det har vært en rotete prosess og en del uklarheter i hvor vidt det har vært fornuftig å gå til riksrettssak eller ikke. Temer skrev selv på sin Twitter-profil den 29. mars i fjor at « Riksrett er utenkelig, det vil skape en institusjonell krise. Det er ingen juridisk eller politisk base for det»
Høyresiden har gjennom gjentatte valg prøvd å vinne tilbake makten, men arbeiderpartiet (PT) har vært for streke. Også ved forrige valg for knappe 18 måneder siden. Det som nå skjer i Brasil er at høyresiden ved hjelp av de store mediehusene og næringslivet har benyttet seg av folks misnøye over den økonomiske situasjonen i landet til å få støtte for sitt krav om riksrett. Ved hjelp av media har mediene over lengre tid implementert misnøye mot PT, og matet tanken om at riksrett er nødvendig. Arguementet er at riksrett vil føre til at man blir kvitt korrupsjon og styrker demokratiet. I realiteten vil resultatet være det motsatte. For mediehusene ser det ut til at egen vinning går lagt foran demokratiet. Med Temer i presidentembetet kan å de rikes makt og rolle i det brasilianske samfunnet styreks. Han har blant annet tenkte å utpeke representanter fra Goldman, Sachs and IMF til å styre økonomien og ellers implementere en nyliberalistisk politikk bestående av personer hovedsakelig fra PSDB som de siste fire valgene har tapt for PT.
Fra korrupt til mer korrupt
Til stor forskjell fra andre presidentstyrer vil dagens suspensjon av Rousseff føre til at et nytt parti tar over makten i Brasil. Ikke nok med det, Brasil vil nå gå fra en folkevalgt, men upopulær president, til en enda mer upopulær og korrupt president som ikke engang er folkevalgt. Temer er akkurat funnet skyldig i brudd på bruk av penger rundt valgkampen, noe som vil medføre åtte års forbud mot å stille til valg. Bare to prosent av brasilianere vil støtte ham som president, og allerede før han har trådd inn i stillinger sier 60 prosent av befolkningen at de ønsker å stille ham for riksrett.
Brasil kommer ikke til å bli mindre korrupt ved at man går utenom demokratiske valg for å kvitte seg med en president, når etterfølgeren minst like korrupte som den sittende presidenten. Løsningen må være å vinne ved valg for så å finne en bedre egnet kandidat som folket ønsker, ikke bare de rike.
Hva vil konsekvensene av en riksrett og påfølgende regimeskifte bli for de sosiale bevegelsene og Brasils fattige? Hvilke konsekvenser vil folke lide under ved det nye ultranyliberalt regime Temer planlegger å inngangsette? Det kan på mange måter virke som Temer er en dukke for de store mediehusene, næringslivet og godseierbenken i kongressen. Vi følger med videre.
Det som nå forgår i Brasil er et farlig spill, som kan ødelegge demokratiet i verdens femte største land.